Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Світовий банк виявив порушення при формуванні рейтингу легкості ведення бізнесу в Україні

Світовий банк виявив порушення при зборі та зміні даних, на основі яких він формував свій щорічний міжнародний рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business. Відтак публікацію нового відклали, а оприлюднені за останні 5 років — переглянуть.

Про це йдеться у заяві Світового банку, пише hromadske.ua.

Там кажуть, що останні 5 років використовували некоректні дані. Порушення виявили при зміні показників у рейтингах. Вони не відповідають методології його формування.

Тепер Світовий банк обіцяє переглянути всі дані за останні 5 років, а також провести незалежний внутрішній аудит, який має перевірити, яким чином збиралися і зберігалися дані.

Після виправлення помилок планують перерахувати показники кожної країни в попередніх рейтингах.

«Ми виправимо показники тих країн, щодо яких допустили найбільше помилок», — йдеться у заяві.

Чи стосуватимуться зміни України, там не зазначають.

Новий рейтинг Doing Business 2021 повинні були опублікувати у жовтні цього року. Зазначимо, рейтинг публікують останні 17 років.

Що таке Doing Business

Це рейтинг, який формує Світовий банк. Він є індикатором легкості ведення бізнесу в тій чи іншій країні. Висока позиція країни означає, що нормативно-правові умови більш доброзичливі для створення і ведення бізнесу там.

Рейтинг складається на основі аналізу низки факторів. Зокрема, аналізуються умови початку бізнесу: підключення до мереж, офіційне оформлення та облік. Також аналізується податкове законодавство та система сплати податків, забезпечення прав власності тощо. Як правило, Світовий банк аналізує умови ведення бізнесу у столицях країн.

Успіхи України

У 2019 році Україна піднялася у рейтингу з 71 місця на 64-те. У Світовому банку зазначали, що в Україні провели низку реформ, які дозволили полегшити ведення бізнесу. Роком раніше ми піднялися на 5 позицій.

У жовтні 2019 року тодішній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявляв, що у наступні 3 роки Україна має увійти до топ-10 країн світу за легкістю ведення бізнесу за версією Світового банку. Звісно, казав він це до коронавірусної кризи та своєї відставки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ