Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Свинина вперше за вісім років подорожчала на 40% - експерт

Вперше за 8 років ціни на свинину піднялися на 40%. Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Пономар, передає УНН з посиланням на прес-службу асоціації.

"Зараз ціна на свинину піднялася на 40%, і маржинальність - близько 100%, такого не було вже 8 років", - зазначила вона.

І.Пономар розповіла, що до 2014 року вітчизняна галузь свинарства показувала дуже хороше зростання - будувалися великі комплекси поголів'ям на 5 тис. свиноматок, що становить приблизно 120 - 140 тис. голів на рік. Були амбітні плани по виходу продукції свинарства на ринок Китаю. Але з появою АЧС, ситуація різко змінилася, зазначила глава асоціації.

"Нам почали закривати експортні ринки Росія, Молдова, Білорусь, були головними імпортерами нашої свинини. Зрозуміло, що відкриття нових ринків неможливе через несприятливий епізоотичний статус України. Тому зараз в свинарстві з'явилася інша проблема - різке скорочення поголів'я свиней, в цьому році воно вже знизилося майже на 10%", - розповіла вона.

Нагадаємо, за даними Асоціації свинарів, заражені АЧС свині подорожують Україною. Можливо це, тому що в країні не працює система ідентифікації поголів'я і не працює контроль за переміщенням тварин.

Відомо, що з 2016 року в Україні тільки офіційно було утилізовано 77 838 голів свиней, а збитки від епідемії АЧС перевищують 1 млрд грн.

При цьому, за словами нардепа С.Тригубенко, в подоланні АЧС ключовими є кадри і професіоналізм, а не гроші.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ