Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сирія: перемовини без конкретного результату

Головні дипломати Росії, США, Саудівської Аравії та Туреччини не спромоглися на жодні суттєві зрушення щодо припинення конфлікту у Сирії, - BBC.

Сергій Лавров, Джон Керрі, Адель Джубейр та Ферідун Сінірліоглу провели зустріч у Відні.

Основне, на чому не сходяться сторони діалогу, це питання про майбутнє Башара Асада.

США, Туреччина і Саудівська Аравія також відхилили пропозицію Росії приєднатися до створеного в Аммані російсько-йорданського механізму координації дій військових у небі над Сирією.

Пан Керрі, втім, назвав зустріч конструктивною і запропонував провести ще одну - ширшу - зустріч щодо Сирії вже 30 жовтня.

За словами пана Лаврова, усі сторони переговорів підтримали збереження Сирії як єдиної світської держави.

Він також зазначив, що Росія пропонувала учасникам зустрічі разом погоджувати цілі і перелік організацій, які слід вважати терористичними, однак інші учасники переговорів на це не погодилися.

"Поки що наші партнери уникають цього", - заявив він, коментуючи ще одну відмові - координувати дії військової авіації за прикладом Росії і Йорданії.

Жорсткіше за інших висловився міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель Джубейр, який заявив про намір Ер-Ріяда і надалі підтримувати помірну опозицію, а також про відмову розглядати навіть теоретичну можливість збереження режиму Асада.

За словами пана Керрі, "десятки країн, якщо не сотні, розуміють, що Асад створює неможливо динаміку для миру".

"Долю президента Сирії повинен визначати сирійський народ", - наполіг на цьому Сергій Лавров.

Він також сказав, що Москва хотіла б, аби переговори були розширені за рахунок включення до них основних міжнародних і регіональних гравців, у тому числі Ірану, який також підтримує сили Башара Асада.

Однак Джон Керрі заявив, що це питання зараз не на часі.

"Що ми погодили сьогодні, так це те, що слід проконсультуватися з усіма усіма сторонами і знову зустрітися, сподіваюся, вже наступної п'ятниці у ширшому колі для того, щоб пересвідчитися, чи є достатньо підстав для продовження значимого політичного процесу", - додав він.

Зустріч міністрів закордонних справ і держсекретаря США відбулася через три тижні по тому, як Росія втрутилася у конфлікт, почавши авіаудари на підтримку Башара Асада, чим викликала на свою адресу багато критики із Заходу.

Ще більше відносини між учасниками процесу ускладнив нещодавній приїздБашара Асада до Москви.

З кінця вересня Росія завдає авіаударів по об'єктах на території Сирії. У Москві стверджують, що вражають позиції бойовиків "Ісламського держави".

Водночас США і багато країн Заходу стверджують, що значну частину бомбардувань проводить на території, яку контролює поміркована сирійська опозиція. На думку Заходу, тим самим Росія намагається врятувати режим Башара Асада від падіння (російські представники заперечують це).

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ