Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

«Тактика салямі». Як Україна бачить розв'язання питання росії в Радбезі ООН?

Присутність росії в Радбезі ООН є наслідком найбільшого дипломатичного шахрайства 20 століття.
Фото: мзс рф

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, виступаючи на віртуальній дискусії аналітичного центру Четем Хаус у Лондоні, повідомляє кореспондент Голосу Америки

Уже у квітні росія має перейняти головування в Радбезі ООН, тож значну частину дискусії дипломати зосередили на ролі міжнародних організацій у закінченні війни в Україні. 

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що перше квітня і події в ООН називають поганим жартом. Чимало представників підтримали ідею, щоб 1 квітня зі зали Ради Безпеки ООН вийшли представники всіх країн і російський представник головував у порожній кімнаті. Утім український представник припускає, що втілити такий бойкот не вдасться. Натомість Кулеба запропонував:

"З росією треба поводитись за "принципом салямі". І перший шматок салямі — це викриття дуже простого факту. Присутність росії в Раді Безпеки ООН є наслідком найбільшого дипломатичного шахрайства 20 сторіччя. Нам потрібно делегітимізувати присутність росії в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй спочатку розкривши правду для всіх. І тоді настане момент, коли будуть нарізані інші шматочки. Але це наша мета. Це дуже раціонально, це дуже здійсненно", — висловився міністр. 

Окрім того, учасники розмови висловили занепокоєння зближенням стосунків росії та Китаю. 

За словами міністра закордонних справ, в Україні все ще сподіваються, що Китай заявить росії про потребу пошанування територіальної цілісності й суверенітету власне України, чого досі не пролунало від чільних китайських представників.

Український міністр закордонних справ повідомив, що зараз в Пекіні розглядають запити на те, щоб відбулась телефонна розмова українського та китайського лідерів, або власне навіть візит лідера Китаю.

Китай відповів, що "уважно розглядає пропозицію Києва".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ