Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Талони, «диспансеризацію» і медичні карти для вступу до школи скасовано, – Супрун

Міністерство охорони здоров’я скасовує з 13 березня форми первинної облікової документації, які вважає «морально застарілими», - Радіо Свобода.

«Відтепер медичні працівники не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, які вже давно втратили свою актуальність, але роками продовжували залишатися рудиментом радянської паперовоорієнтованої системи охорони здоров’я», – вказує міністерство.

«Наказом Міністерства скасовані останні талони та звітність по диспансерному нагляду. Водночас МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому... Ну і не менш важливо, що МОЗ визнає студентів звичайними людьми, а медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є відтепер непотрібною», – йдеться в повідомленні.

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила мотиви цих рішень.

«Диспансеризація» – регулярний огляд здорових людей – не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Крім того, майже всюди «диспансеризація» в Україні проводиться на папері. По суті лікарі заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику з середини року», – вказала Супрун у Facebook.

«Скасовується медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок. Діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря, та отримати стандартну довідку», – наголосила виконувач обов’язків міністра.

Раніше цього року в Україні набрав чинності закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». У МОЗ тоді вказали, що зі вступом в дію закону про медреформу українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Пакет законопроектів щодо медичної реформи Кабінет міністрів України затвердив навесні минулого року.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ