Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Театр" і "мовчання ягнят": соцмережі про теракт у Луцьку

Учорашні події із затриманням терориста Максима Кривоша, який захопив автобус із 13 заручниками, лучани у соцмережах масово називають спектаклем. Серед них – і учасники бойових дій на Донбасі, - повідомив власкор Гал-інфо.

Зокрема "кіборг" Вадим Ваврищук (воював у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади) відверто опублікував відео "штурму" порожнього автобуса і закликав побратимі "не ржати сильно".

"З п’ятого разу дописав,сльози і регіт з першого разу написати не дозволив. Сюжет 95 квартал писав", - каже Ваврищук.

Колишній снайпер АЙДАРу, колишній сержант-інструктор ЗСУ, екскомандир 24-ого окремого штурмового батальйону ЗСУ "Айдар" Юрій Надашкевич у коментарі місцевому виданню "Перший" зауважив, що правоохоронці діяли незлагоджено, втратили багато часу.

"Ми займаємось підготовкою бійців, тому я розуміюсь у цих спецопераціях. Мені от було цікаво, що знають ці правоохоронці, чого не знаємо ми? Відкриті питання: чого вони так діяли? навіщо тягнули стільки часу? Усе можна було розв’язати набагато швидше. Коли терорист вийшов, до нього підійшло троє людей, без зброї, і тільки один був у бронежилеті. Тільки один. Стояв там хвилину, чого чекали? Щоб підірвав автобус? Чого не спрацювали снайпери і не знешкодили його за секунду? От вже коли під’їхав БТР, то я просто впав на коліна від цього штурму пустого автобуса. Я не розумів, що це за театр відбувається. А якби теоретичний спільник в автобусі почав відкривати вогонь по БТРу? Це все було дуже повільно!", – каже Юрій. 

Гал-інфо попросила колишнього бійця спецпідрозділу СБУ "Альфа" (ЦСО "А") проаналізувати дії спецпризначенців у Луцьку. На умовах неоприлюднення прізвища чоловік погодився на коротку розмову.

"Взагалі, некоректно аналізувати дії колег. Але є декілька питань. За офіційною версією, БТР створював перешкоду на ймовірній лінії вогню з боку можливих спільників. Це стандартна практика навіть не спецназу, а поліцейських. То чому відео взагалі було зняте, якщо всі ближні будівлі давно мали бути під контролем? Якби на місці оператора був снайпер, він міг не одну людину покласти.

І таких питань багато. Чому, маючи інформацію про спільників, лінію кордону відсували так пізно після сварок із журналістами? Чому дозволили засвітити вогневі точки снайперів? Взагалі чому дали можливості стрімити і вести прямі трансляції?" - каже він.

Виникало і чимало інших питань. Голова ГО "Принцип", політолог Віктор Грисюк підкреслив: добре, що всі живі і це – найголовніше.

"Я не експерт з антитерористичних операцій, тому оцінювати дії правоохоронців не буду", - зауважив він.

Віктор Грисюк поділився кількома позиціями після «вчорашнього дня терориста в Луцьку":

"1. Де була обласна чи міська влада? Голова Волинської ОДА сховався в бункері?

2. В епоху інформаційного світу, інформація сьогодні розлітається супершвидко. Про події в Луцьку написало багато медіа по всьому світу.

3. Чому поліція посилила контроль в 9 областях Західної України, окрім Волинської? Тобто, після затримання терориста у нас стало безпечно? Які причини небезпеки саме лише в Західній Україні?

4. Чи були застраховані пасажири? По ідеї купуючи квиток у вартість входить страхування пасажирів. Чи люди не мали квитків, тоді перевізник як платить податки?

5. Чому терорист зареєструвався у твіттері? Адже ця мережа не популярна в Україні. Лише в росії та на заході.

Питань звісно значно більше але й на ці буде складно знайти відповіді..."

А депутат міськради, колишній боєць батальйону "Азов" Павло Данильчук поцікавився причинами загадкової мовчанки міської влади.

"Хтось бачив якусь офіційну позицію керівництва Луцької міської ради по ситуації із захопленим автобусом? Заклик до лучан як себе поводити? Іншу додаткову інформацію? На офіційній сторінці у фб та на сайті - пусто. Завдання місцевої влади в таких випадках повідомляти лучан про життєво-важливі речі", - зауважив Данильчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ