Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тепер Янукович точно розбереться з Тарасюком

«З подоланням президентського вето на закон про Кабмін прем’єр-міністр отримав право за своєю ініціативою звільняти будь-якого міністра, навіть міністра закордонних справ і міністра оборони, ініціатива обрання і звільнення яких досі належала Президентові», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив політолог, керівник Центру досліджень суспільних процесів Костянтин Бондаренко.
«У зв‘язку з прийняттям закону про Кабмін Президент втрачає право вносити кандидатуру прем‘єр-міністра, тоді як коаліція отримала можливість, зібравши більшість підписів голів фракцій, подавати на розгляд уряду кандидатуру прем‘єр-міністра. Водночас раніше Президент мав право розглядати кадрове рішення стільки часу, скільки йому заманеться. Однак сьогодні цей термін обмежили до 15 днів. Колись Президент вимагав наявність даних про судимість осіб, які претендують на вищу посаду у державі. Однак тепер такі дані стали не обов‘язковими. Тепер Верховна Рада отримала можливість мати своє відмінне з Президентом бачення зовнішньої політики України. За таких умов кожне рішення буде додатково обговорюватися Президентом і парламентом. Також за прем‘єр-міністром закріплюється контроль за державними справами», – зазначив політолог.
За словами Костянтина Бондаренка, «раніше у Президента були певні важелі впливу, однак більшість з них на сьогодні він втратив. Водночас за таких умов Кабмін стає більш незалежним у своїх вчинках».
«Однак за Президентом залишилось право за власною ініціативою обирати міністра закордонних справ та міністра оборони, Секретаріат Президента, а також голів державних адміністрацій. Водночас Президент залишається Верховним головнокомандуючим і гарантом Конституції України, а це набагато вище за будь-які інші повноваження», – додав Костянтин Бондаренко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ