Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Тероборона і рух опору: Україна буде готовою до повномасштабної війни

У Львові презентували проєкт Закону України про основи національного спротиву №5557. Учасники брифінгу у прес-центрі Інформаційної агенції "Гал-інфо" розповіли про те, чому для України важливо якнайшвидше прийняти закон про територіальну оборону.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5557 "Про основи національного спротиву". Таке рішення підтримали 318 народних депутатів на позачерговому засіданні парламенту у вівторок, 29 червня.

Заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний зазначив, що йдеться про формування територіальної оборони.

Віталій Загайний - заступник голови Львівської облдержадміністрації

Він наголосив, що врегулювання цих питань на законодавчому рівні дасть змогу організувати злагоджену та ефективну територіальну оборону, де реалізують себе громадяни, яких ми звикли називати добровольцями.

Загайний також додав, що під час розробки згаданого законопроєкту вивчали досвід країн-партнерів, які змогли організувати систему власної оборони, адже не мають можливості утримувати численну армію.

«Україна дозріла до цього закону. Наші громадяни мають високий моральний та бойовий дух», - сказав Віталій Загайний.

Військовий комісар Львівського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ЛОТЦК та СП) Іван Марченко зазначив, що питання ухвалення цього законопроєкту дуже нагальне.

Іван Марченко - військовий комісар Львівського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ЛОТЦК та СП)

«Цей напрямок стає пріоритетним в обороноздатності. Законопроєкт чітко визначає зобов’язання органів місцевої влади та персональну відповідальність. У випадку загрози повномасштабного вторгнення територіальна оборона оперативно реагуватиме на загрози», - сказав він.

За його словами, бригади тероборони виконуватимуть чітко прописані специфічні завдання.

Голова ради резервістів сухопутних військ ЗС України Іван Тимочко наголосив, що законопроєкт також узаконює рух опору, який діятиме на окупованих територіях у випадку прямого вторгнення та можливої окупації.

Іван Тимочко - голова ради резервістів Сухопутних військ ЗС України

«Вони будуть задіяні до диверсійної роботи в тилу ворога і підпорядковуватимуться Силам спеціальних операцій», - сказав Тимочко.

Окрім того, усі видатки йтимуть з державного бюджету та будуть засекреченими. У законопроєкті прописаний правовий захист  і соціальні гарантії для людей, які будуть діяти в русі опору. Вони також будуть прирівняні до військовослужбовців та отримуватимуть усі компенсації.

«Україна показує, що готова захищатися та відстоюватиме своїх людей», - сказав Іван Тимочко.

Директор КЗ ЛОР "Будинок воїна" Олег Височанський наголосив на тому, що люди, які служитимуть у територіальній обороні та русі опору, повинні бути добре мотивовані і патріотичними.

Олег Височанський - директор КЗ ЛОР "Будинок воїна"

«Командири будуть проходити ретельні перевірки в СБУ та Нацполіції», - сказав Височанський.

Він наголосив, що місцева влада не повинна мати особливого впливу на формування територіальної оборони, адже є проблемні регіони і важливо, щоб це не перетворювали на якусь приватну армію.

«Законопроєкт варто ухвалювати якнайшвидше. Ми будемо готовими до повномасштабної війни», - сказав Височанський.

Загалом військові розраховують на розгляд законопроєкту №5557 в другому читанні у найстисліші терміни, до середини липня.

Довідка.

Національний спротив – це залучення усього населення до протидії агресору, а також підготовка до такої протидії. Він передбачає впровадження системи загальновійськового навчання населення, розвиток територіальної оборони та руху опору.

Територіальну оборону будуть здійснювати на всій території України поза межами бойових дій, а рух опору – на тимчасово окупованій території. Це суттєво посилить обороноздатність, адже потенційний агресор буде знати, що в кожній області, в кожному районі є організовані підрозділи, які в будь-яку мить готові дати йому відсіч навіть на окупованих територіях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ