Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ігор Шевченко - юрист, масажист, бізнесмен, гаражний магнат

31 грудня 2018 року стартувала передвиборча кампанія. Уже о 9 ранку Ігор Шевченко подав свої документи до ЦВК, ставши першим кандидатом на виборах Президента-2018. Хто такий Ігор Шевченко, скільки він заробляє і що обіцяє виборцям, розповідаємо у нашому матеріалі.

Шевченко Ігор Анатолійович – кандидат у президенти України, самовисуванець. Він першим зареєструвався у ЦВК – орган прийняв документи Шевченка ще 4 січня. Проте він як і багато інших кандидатів більше місяця проводив активну агітацію. 

Шевченко народився на Кіровоградщині, в місті Олександрія у 1971 році. Того ж року його сім’я переїхала до столиці України.

Ігор Шевченко

Передвиборча програма:

У своїй передвиборчій президентській програмі Шевченко зазначає, що саме його кандидатура найкраще відповідає посаді президента, адже "це підтверджено біографією та реальними справами".

Кандидат у президенти планує вивести Україну з кризи за прикладом Сінгапуру, який, з його слів, став економічним чудом світу завдяки реформам, проведеним Лі Куан Ю.

Народу України Шевченко пропонує газ та вугілля за собівартістю, безкоштовну медицину та освіту. Бізнесу – скасування ПДВ, помірні ставки податків та захист від корупції і рейдерів. Також він хочеш заборонити рекламу політиків, кредитів алкоголю та тютюну і зробити паузу у відносинах з ЄС та НАТО.

Для Росії Шевченко обіцяє "бетонну стіну та лінію оборони на кордоні" та збирається відновити стосунки із сусідом після компенсації втрат українцям. У ситуації окупованого Сходу та анексованого Криму він стверджує: "ДОНБАСУ – мир та відновлення!"; "КРИМУ – Україна!".

Загалом політична програма Шевченка скупа та популістична. Текст складається із банальних обіцянок, які звучать повсюди напередодні будь-яких виборів. Автором таких тез може бути будь-який політик і звичайний виборець навряд чи знайде там "почерк" Шевченка. Велику частину програми займає самолюбування – автори передвиборчого тексту Шевченка не шкодують для нього епітетів та компліментів, акцентуючи на порядності та освіченості кандидата. При тому частина із конкретними обіцянками написано скупо, одиничним реченнями, без механізмів змін чи чогось глибшого.

Кандидат у президенти та його знаменитіший однофамілець

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Ігор Шевченко поквапився першим подати документи до ЦВК, щоб гучно іменувати себе кандидатом №1, але по факту не зможе претендувати на вагому роль у цій президентській кампанії. Хоча Шевченко й має за плечима власний політичний проект (Меритократична партія) та посідав крісло міністра екології в першому уряді Яценюка (де, подейкують, обстоював інтереси Онищенка), він залишається невідомим широкому загалу українців. Аби підвищити свою впізнаваність, Шевченко ще в листопаді вдався до розміщення мережі білбордів (через які його не допустили до праймеріз в партії "Сила людей"), а тепер і поготів оголосив кастинг на «дружину президента». Втім, ніша президентської кампанії як шоу вже зайнята Володимиром Зеленським, і здобути якісь бали на цьому полі він ледве чи зможе".

Що говорять про особу Ігоря Шевченка ЗМІ:

Після офіційного затвердження кандидатури Шевченка, до його персони виник підвищений інтерес, хоч і до цього він часто виринав у ЗМІ. У 2016 році нардеп-утікач Олександр Онищенко розповів виданню СТРАНА.ua, що лобіював кандидатуру Шевченка до уряду на прохання Президента, щоб відібрати в Ахметова "ПрАТ "Нафтогазвидобування". У матеріалі журналісти роблять спробу пролити світло на ситуацію із отриманням Шевченком посади та його конфлікту із екс-прем’єр-міністром Яценюком.

Ігор Шевченко та Олександр Онищенко

Велика кількість публікацій про Шевченка стосувались саме цієї теми. Багато видань розкручували заяви Онищенка та обвинувачення Ляшка, докопуючись до правди, але фігуранти справи вже так би мовити неактивні: Онищенко втік, Яценюк та Шевченко - звільнені зі своїх посад. 

Не можна оминути увагою інтернет-проект "Президент шукає дружину", яким займеться колишня журналістка 1+1. Мета цього дійства - знайти Шевченку жінку, що стане першою леді країни в разі перемоги на вибора. Доволі оригінальний спосіб піару. Мабуть, ще ніхто з українських політиків не робив собі рейтинги, шукаючи другу половинку. 

Колишня журналістка "1+1", яка вестиме шоу, та Ігор Шевченко

Декларація Ігоря Шевченка:

У 2017 році Шевченко задекларував 37 об’єктів нерухомості загальною площею 3 596,29 м кв. Сюди входять 21 гараж, 11 офісів, 1 земельна ділянка, підвал та 3 квартири в Києві, площах яких майже 460 м кв.

Також у власності Шевченка два автомобілі: позашляховик TOYOTA LAND CRUISER 200, вартістю на момент покупки (2011 рік) 786 тис. гривень та легковик MERCEDES-BENZ CLK 500 вартістю 108 тис. гривень (2008 рік).

У травні 2018 року кандидат у президенти придбав третій автомобіль – позашляховик LAND ROVER вартістю 5,3 млн гривень.

Дохід Ігоря Шевченка за 2017 рік становить 4 695 888 гривень, які він отримав від здачі в оренду об’єктів нерухомості. Його грошові активи складають 2 012 264 гривень, 1,7 млн доларів та 850 000 євро.

Біографія та політична кар’єра:

Під час навчання в Київському інституті фізкультури він виїжджає до Польщі працювати масажистом. Його колега у матеріалі КОМПРОМАТ1 згадує, що Шевченко закордоном опанував мистецтво еротичного масажу, чим і заробляв життя. Також ЗМІ пишуть, що наш герой скуповував у Польщі побутову техніку та перепродував її дорожче на Батьківщині.

Після повернення в Україну Шевченко змінив кілька університетів та спеціальностей – вчився на історика та юриста. У його біографіях часто акцентують на освіті в Єльському та Гарвардському університетах, хоча у першому Шевченко пробув на курсах 4 місяці, а в другому – лише два тижні.

Ігор Шевченко з відомим актором вам Дамом

Отримавши фах юриста, Шевченко з початку 90-х працював у різних правозахисних фірмах, засновником деяких з них був він сам.

Дорога великої політики для Шевченка розпочалась із заснування в 2011 році Меріократичної партії України (назва в перекладі з латині "гідна влада"). Проте політсила жодних успіхів в українській політиці не досягла і в 2013 наш кандидат вирішує йти далі.

Після парламентських виборів у 2014 році Шевченко отримує посаду Міністра екології та природних ресурсів в уряді Арсенія Яценюка. Крісло міністра Шевченко отримав за квотою партії "Батьківщина", членом якої він ніколи не був. Через рік майбутнього кандидата в президенти звинуватили в неефективному використанні бюджетних коштів та коштів ЄС на охорону довкілля і звільнили з посади. Шевченко назвав своє звільнення політичною розправою над чесною людиною. Він пов’язував своє звільнення з конфліктом з Яценюком через кадрові призначення в міністерстві. У своєму Facebook він писав: "Яценюк нав’язував мені людей Януковича".

Отримання посади міністра та робота в Уряді супроводжувались багатьма скандалами. Радикал Ляшко заявляв, що портфель міністра для Шевченка купив колишній регіонал Онищенко за 5 млн доларів. У травні 2018 року Шевченко заперечив хабар, але підтвердив, що посаду отримав завдяки підтримці Онищенка та Порошенка. 

Напередодні звільнення проти Шевченка було порушено кримінальну справу за статтею "Незаконне збагачення", яку закрили в 2016 році через відсутність складу злочину.

Ігор Шевченко та Міхеїл Саакашвілі

Після звільнення з посади міністра Шевченко став позаштатним радником тодішнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі та балотувався у мери міста Білгород-Дністровський, що на Одещині, проте безуспішно.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ