Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп готовий ввести надзвичайний стан у США, аби побудувати стіну з Мексикою

Як передає BBC Україна, президент США Дональд Трамп заявив, що у нього є повне право оголосити в країні надзвичайний стан.
Joshua Roberts / REUTERS

І він "майже точно" це зробить, якщо йому не вдасться домовитися з Демократичною партією про фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Через ці розбіжності в США з 22 грудня розпочався "шатдаун" - частково припинив роботу федеральний уряд.

Трамп також повідомив, що скасовує свою поїздку на економічний форум в Давосі через бюджетну кризу.

"Через непоступливість демократів щодо безпеки кордонів і величезного значення безпеки для нашої країни я при всій повазі скасовую мою дуже важливу поїздку в Давос, Швейцарія, на Всесвітній економічний форум", - написав президент у Twitter.

Трамп стверджує, що Мексиці доведеться заплатити за будівництво стіни на кордоні, але не напряму.

"Цілком очевидно, що я ніколи не мав на увазі, що Мексика випише нам чек", - заявив Трамп, вирушаючи в поїздку до Техасу.

За його словами, Мексика заплатить у результаті перегляду торговельних угод з нею. У своїх передвиборних виступах Трамп планував "змусити Мексику заплатити за стіну".

Раніше в четвер Трамп, вирушаючи в Техас на кордон з Мексикою, оголосив, що може ввести в країні надзвичайний стан, аби домогтися спорудження стіни на південному кордоні США.

"У мене є повне право оголосити надзвичайний стан. Юристи дали мені такі рекомендації. Я поки не готовий це зробити, але якщо доведеться, зроблю", - пообіцяв Трамп.

"Я ще не зробив цього, але можу це зробити. Якщо не вийде (домовитися з демократами), я, ймовірно, так і зроблю. я б навіть сказав, що безсумнівно зроблю це", - зазначив він водночас.

Аналітики стверджують, що такий крок забезпечить політичне прикриття для припинення "шатдауну", водночас дозволивши Трампу стверджувати, що він зробив усе можливе, аби виконати одну зі своїх основних передвиборчих обіцянок.

Трамп додав, що або він здобуде перемогу і досягне компромісу з демократами, або оголосить надзвичайний стан. Яким може бути такий компроміс, не ясно.

Демократи відмовилися передбачити у бюджеті 5,7 мільярда доларів на стіну з Мексикою, яку хоче звести Трамп.

Уряд не має фінансування через те, що парламент відмовляється схвалити новий бюджет, який передбачає в тому числі виділення коштів на загороджувальний бар'єр вздовж кордону. Трамп же заявив, що не підпише варіант бюджету без цієї статті.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ