Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Тренер ватерпольного «Динамо»: Підготувати команду за кілька днів – завдання з нереальних

Ватерполісти львівського «Динамо» поступилися головному супернику у боротьбі за золоті медалі на четвертому турі чемпіонату України у Києві. Команда Ігоря Зінкевича обіграла усіх своїх суперників за винятком харківського «Слобожанця». Поразка «Динамо» харківській команді остаточно відродила чемпіонську інтригу. Оскільки за два тури до фінішу чемпіонату обидві команди набрали однакову кількість очок, чемпіон України на 99 відсотків визначатиметься у матчах плей-офф. Про четвертий тур чемпіонату у Києві, підготовку до п’ятого туру у Харкові та стан справ у команді діючих чемпіонів України прес-службі клубу розповів головний тренер «Динамо» Ігор Зінкевич.

Ігоре Іллічу, перед туром у Києві команда провела навчально-тренувальні збори у Мінську. Наскільки ці збори були корисними?

У Львові на тренуванні нереально було зібрати усю команду, тренувалося дуже мало гравців. У Мінську була «велика» вода і цей збір дозволив зібрати команду у повному складі. Юрій Маметьєв травмувався, Олександр Дядюра та Сергій Грішин захворіли, Юрій Бегень поїхав на стажування за кордон, Богдан Дзядик і Станіслав Дубелір їздили грати за команду ЛУФК на чемпіонат України,  у Віталія Свіщова багато депутатських справ, у Віктора Момота тренування з дітьми, Олексій Шведов та Денис Волончук мешкають у Харкові, а Олег Раврик не може тренуватися щодня через навчання в університеті. У Мінську нам вдалося провести п’ять тренувань, а це не дуже багато. Незважаючи на це, ці тренування були позитивними. Нас прийняли дуже добре, білоруси створили нам хороші умови, але, на жаль, цього часу було мало. Чесно кажучи, то був єдиний варіант вивезти команду на збори, щоб зібрати усіх разом. Через проблеми зі здоров’ям у Юрія Маметьєва та Олександра Дядюри нам вдалося провести лише два повноцінні тренування. У Мінську нам вдалося зіграти повноцінний товариський матч з командою РЦОП. У цьому матчі пробували грати у зонний захист та пресинг.

В загальному нереально за два дні підготуватися до туру. Як відомо, раніше ми провели турнір у Польщі, на який не змогли поїхати наші основні гравці Сергій Грішин та Богдан Дзядик. Зважаючи на це, дали шанс себе проявити молодому Оресту Джурі. Він нам сподобався і ми взяли його на тур до Києва. Але якщо відверто, то до туру не вдалося належно підготуватися, адже хвороби провідних гравців вибили команду з тренувального процесу.

Чи справедливою була поразки у Києві від головного суперника «Слобожанця»?

По ходу матчу ми програвали, робили багато невимушених помилок. Наприкінці матчу вирівняли гру, але наздогнати суперника у рахунку нам не вдалося. У цьому матчі наші лідери наробили багато помилок, харків’яни у наші ворота могли забивати більше, аніж сім голів.

Чи здивував чимось «Слобожанець» у цьому матчі?

Ні. Ми програли самі. Дещо надломав нас п’ятий гол суперника, який ми пропустили з відстані 10 метрів. Вважаю, що ми програли на своїх помилках. Щодо вилучень, то я задоволений, оскільки ми розіграли 4 з 6, а у суперника цей відсоток був значно гіршим.

Чи справилися з матчем арбітри?

Думаю, що так, але, на мою думку, в апріорі не може наш матч судити людина з Харкова. Арбітри судили краще, аніж в Одесі. Загалом, суддівство – чи не найголовніша проблема в українському водному поло. Хто б що не говорив, симпатії арбітрів до команди зі свого міста завжди будуть. Чомусь на матч між «Динамо» та «Слобожанцем» не ставлять арбітрів з Харкова та Львова, а тільки з Харкова. У мене ні до кого немає претензій, але я прихильник того, щоб наші матчі судили нейтральні арбітри. У кожному нашому регіоні повинні бути 2-3 молодих арбітри. Вони повинні судити юнацькі змагання і рости професійно. Якщо це буде, то в майбутньому у нас не буде проблем хто буде судити матч двох найкращих українських команд. Якщо цього не буде, тема обговорення суддівства буде завжди актуальною.

Чи реально запросили суддів з-за кордону?

Усе реально, тільки виникає запитання хто платитиме за їхню роботу. Повірте, це не малі кошти, оскільки потрібно оплатити переліт, проживання, харчування, а також їхню роботу. Можливо, колись ми до цього прийдемо, але наразі це буде непросто фінансово для наших небагатих клубів.

Як команда себе показала на фоні слабших суперників, аніж «Слобожанець»?

Перщі два матчі команда зіграла добре. Думав, що все буде добре й надалі. Зі збірною Маріуполя та Одеською національною морською академією ми зіграли на хорошому рівні. Були думки, що ми знайшли свою гру, однак… Для прикладу, з такими команда, як ХПІ та збірною Київщини наші гравці провалили першу половину матчу, а почали грати лише в третьому та четвертому періодах. В загальному, є певні позитивні моменти. В деяких матчах це проявлялося більше, проте у центральному матчі це не вийшло. Мова йде і про оборону, і про атаку. Є проблеми з контратаками. У маленькому байсені у Львові ми не маємо де їх проводити. Коли ми починаємо програвати, виникає певний мандраж та нервозність. Вважаю, що наші досвідчені гравці не можуть це робити. Уже дуже багато разів це говорив в інтерв’ю і скажу ще раз: без великої води майстерність команди рости не буде. Хто б що не говорив, але це правда. Щоб чогось досягнути, потрібно проводити мінімум двотижневі збори. У нас, на жаль, цього немає. Зараз є певний регрес. Пригадую, що стільки контратак, як ми пропустили у грі з «Слобожанцем», ми пропускали тоді, коли ще маріупольський «Іллічівець» був чемпіоном України. Звісно, це показник того, що ми не тренувалися у повному складі. Хлопці знизили для себе вимоги та відповідальність як до результату, так і до тренувального процесу. Усі думають, що виїдуть на старому багажі. Наші гравці повинні розуміти, що на нас налаштовуються, як на чемпіонів України і хлопці у кожному матчі повинні доводити хто вони є. Щоб виграти у сильного суперника, потрібно бути на голову від нього сильнішим: переграти і суддів, і суперника. Перемагати повинна команда, а не один окремий гравець. У нас є час, щоб усіх зібрати та усе виправити. Якщо добре потренуємось, усе буде добре.

Наступний тур чемпіонату України відбудеться у Харкові. Чи вдасться повністю зібрати команду? Чи плануєте провести навчально-тренувальні збори такі, скажімо, як були в Білорусі?

Почнемо з того, що кожні збори – задоволення не з дешевих. На них ми можемо виїжджати лише завдяки підтримці нашого президента Олександра Свіщова. Якщо відверто, то і йому непросто відправляти нас за кордон, оскільки це дійсно дорого.

Як би команди не зіграли у двох наступних турах, чемпіон України цього року, швидше за все, визначиться у матчах плей-офф.

Так. Цього року такий регламент, що перша та друга команда гратимуть плей-офф до трьох перемог. Це буде у тому випадку, якщо перевага одного з клубів не буде перевищувати дев’ять очок. Оскільки у нас з «Слобожанцем» зараз рівна кількість очок, то на 99% ми гратимемо плей-офф за перше місце. Залишається лише запитання хто фінішує на першому місці. Хто це зробить, той матиме перевагу власного поля у п’ятому матчі, якщо це буде необхідно.

dynamolviv.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ