Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Троянда» із запахом тухлого м’яса

Запах тухлого м’яса чи не щодня вітер доносить до десятитисячного містечка Ходорова. Уявіть собі, йдеться про склад Держрезерву, на якому, так і знай, вибухають консерви з гнилим м'ясом. І уся наша славна держава - з цілим сонмнищем прокурорів, поліцейських, міністрів і навіть самим президентом - не дадуть собі раду, щоб очистити від заразного м'яса державний склад, який тепер перетворився на вогнище страшних кишкових інфекцій.

Фото: Олена Ляхович

Отож у Ходорові неподалік житлових будинків розміщена Державна організація «Комбінат «Троянда». Там на сьогодні на складі зберігаються консерви з протухлим м'ясом. Завідувач Миколаївського міського міжрайонного відділу ДУ "Львівський ОЛЗ МОЗ України" Юрій Чейпеш  повідомив, що у разі вибуху цих банок весь сморід миттю рознесеться містом - постане загроза поширення інфекційних захворювань.

Юрій Чейпеш розповів «Якщо термін зберігання продуктів завершився, то є можливість повторно перевірити їх якісь під час лабораторного дослідження. За результатами такої перевірки визнається, чи можливе продовження терміну придатності.  Якщо всі показники продукції задовільні, то максимальний час, на який можливо продовжити життя товару, ­– рік.

«Троянда» із запахом тухлого м’яса: вибухають консерви Держрезерву

Це я розповів для того, щоб було ясно: ситуація з  консервами на «Троянді» більш ніж критична. Їх термін зберігання завершився не один рік тому, відтак, про жодне продовження «життя» і мова не може йти. Ці консерви підлягають знищенню і не мають права зберігатись на складах.

Наголошу, що в середині цих банок протерміноване м’ясо, тому, коли банки вибухають, то вітер розносить сморід містом Ходоровом. Також цілком реальна загроза поширення інфекційних захворювань». 

Фото: Олена Ляхович

Лікар нагадав, що сьогодні по всій Україні серед людей поширюється гостре токсико-інфекційне захворювання – ботулізм. І якщо і далі ігнорувати проблему. то Ходорів ризикує побити тут рекорд.

Щоб з'ясувати суть проблеми, «Гал-інфо звернулось» за поясненнями до начальника відділу представництва інтересів Агенства в судових та інших державних органах Андрія Михайлюка. У коментарі юрист розповів, яким чином неякісна продукція, яку виготовили на ТОВ «Бучацький консервний завод», потрапила на склад Держрезерву:

«Згідно з планом оновлення матеріальних цінностей Державного резерву на 2007 рік ТОВ «ВВІКО» поставило на ДО «Комбінат «Троянда» 1 077 840 консервів м’ясних «М’ясо тушковане. Свинина». Термін придатності їх закінчувався через 5 років.

Фото: Олена Ляхович

Перші ж факт недоброякісності продукції були виявлені ще до моменту закінчення терміну придатності цих тушонок. Влітку 2010 року перевірка Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» дослідила зразки консервів і виявила часткову невідповідність якості продукції державним стандартам. Ці висновки менш ніж за місяць у повному обсязі підтвердила перевірка від Державного підприємства «Львівстандартметрологія».

В одному з висновків експерти зазначили, що за фізико-хімічними показниками продукт не відповідає вимогам ДСТУ. До того ж відповідні показники - згідно з вимогами до маркування (відповідно до технічного регламенту щодо правил маркування) - не були зазначені.

«Діючи в рамках законодавства, Державне агентство резервів України подало позов до суду на постачальника щодо заміни продукції, а також щодо сплати штрафних санкцій у розмірі понад 2 мільйони гривень. І вже у 2012 році Господарський суд Київської області прийняв рішення: зобов’язати ТОВ «ВВІКО» замінити поставлені у 2007 році неякісні консерви м’ясні. Проте зазначене рішення постачальник проігнорував»,- розповідає Андрій Михайлюк.

Торік у вересні Господарський суд задовольнив заяву Держрезерву про заміну способу виконання рішення на зобов’язання ТОВ «ВВІКО» сплатити вартість поставлених неякісних консервів м’ясних в розмірі близько 11,7 млн грн.

У розмові з директором Державної організації " Комбінат Троянда"  Романом Мисаком вдалось з’ясувати, що частину продукції вже утилізували у 2012 році. «Тоді відповідно до припису Головного державного інспектора Ветеринарної медицини Жидачівського району Львівської області було укладено договір про закупівлю послуг з утилізації з ДП «Тернопільський «Ветсанзавод». За цим договором було утилізовано 232 887 банок на суму майже 52 тисячі гривень», – повідомив Роман Мисак.

Фото: Олена Ляхович

Отож, на складі на цей час залишається  орієнтовно близько 844 953 банок протухлого м’яса. У коментарі для Гал-інфо працівники складу розповіли, що з підвищенням температури повітря збільшується інтенсивність процесів бродіння, що призводить до різкого збільшення кількості бомбажних банок, тобто банок, які вибухають.

Головний інженер «Троянди» Степан Лешко вже багато років поспіль працює в цій державній організації. Він розповів про жах, який коїться на складі. Обліплені гнилим м'ясо дерев’яні палети почали руйнуватись. Консерви посипались. «Тепер для того, щоб зайти в приміщення з консервами потрібно одягати спеціальний індивідуальний протигаз».

Чоловік також розказав, що за останні п’ять років стан його здоров’я значно погіршився.

Голова Громадської ради при Державному агентстві резерву України Ігор Дубик повідомив, що для уникнення екологічних та економічних збитків на «Троянді» Державне агентство резерву України ще завчасу підготувало та подало до Міністерства економічного розвитку України проект розпорядження Кабінету Міністрів «Про списання матеріальних цінностей державного резерву з подальшою їх утилізацією».

Фото: Олена Ляхович

«Протягом 2013-2016 років Держрезерв направляв неодноразово доопрацьований проект цього розпорядження  до міністерств економічного розвитку, фінансів, агрополітики та інших зацікавлених відомств для того, щоб його погодили.

16 березня 2017 року проект про утилізацію подали до Мінекономрозвитку на розгляд Кабміну. Проте 6 квітня цього року під час засідання Урядового комітету рішення щодо зазначеного проекту було відкладене», - розповів Ігор Дубик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ