Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Триває процес трансформації Винниківської санаторної школи у науковий ліцей

Учора, 3 жовтня, заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко та директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска здійснили моніторинговий візит у Винниківську загальноосвітню санаторну школу-інтернат І – III ступенів, під час якого ознайомились із кабінетом робототехніки. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Два роки тому у межах Конкурсу проєктів місцевого розвитку Львівської облради 2019 року заклад здобув можливість облаштувати STEM-кабінет (кабінет робототехніки). Бюджет проєкту склав 415 тис. грн, з яких 200 тис. грн виділили з обласного бюджету, 127 тис. – з бюджету м. Винники, і 88 тис. – спонсорські кошти. 

Це важливо, адже згідно із затвердженою розпорядженням начальника Львівської ОВА прогнозованою мережею ліцеїв Львівщини, до 2027 року Винниківська загальноосвітню санаторна школа має переформатуватися у науковий ліцей, і одним із профілів буде саме робототехніка.

Кабінет складається з двох приміщень. В одному приміщенні є стемлабораторія, яку використовують на уроках біології, хімії та фізики, в іншому – діє цифровий навчальний центр, де учні можуть користуватися ноутбуками, планшетами, проєктором, принтером, навчатися дистанційно, відвідувати уроки журналістики. У зимовий і літній період у кабінеті відбуваються денні безкоштовні табори.

Також у школі відремонтували укриття, яке розраховане на 600 осіб і вміщує усіх учнів та персонал.

«Для перетворення школи у науковий ліцей мають бути забезпечені відповідна матеріально-технічна база та підготовка педагогічного персоналу. Трансформація закладу у ліцей вже відбувається. Тут розвиватимуть інформаційно-технологічний профіль, робототехніку, комунікативні технології та спорт.

Ще три саме наукові ліцеї в області будуть у Львові, Сокалі та Бориславі. У нових ліцеях школярі зможуть опановувати інформаційні технології, робототехніку, біотехнологію та фундаментальні науки.

Додам, що у січні минулого року тодішні Винниківська та Львівська санаторні школи підписали Меморандум про співпрацю з Національним Університетом «Львівська Політехніка» та науковим парком Львівської Політехніки, який передбачає, зокрема, розроблення спільних освітніх програм для учнів ліцеїв», – зазначив Іван Собко.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Львівська обласна рада прийняла рішення переформатувати дві санаторні школи області на наукові ліцеї, зокрема, Винниківську санаторну школу та Львівську санаторну школу ім. Б.-І. Антонича (тепер – Львівський науковий ліцей ім. Б.-І. Антонича). Як зазначив Олег Паска, упродовж наступних п’яти років (до 2027 року), учнів санаторних шкіл поступово переведуть в заклади загальної середньої освіти за місцем проживання, а в наукових ліцеях навчатимуться учні, які здобуватимуть профільну освіту. Працівники санаторних шкіл, в тому числі медичний персонал, залишаються працювати.

Довідково:

Згідно зі змінами до Закону «Про повну загальну середню освіту», які вступили в силу у 2021 році, до 2027 року в Україні мають впровадити реформу системи освіти (або реформу Нової української школи (скорочено – НУШ)). Відповідно до неї, з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні: 

  •         початкову (1-4 роки навчання);

  •         базову (5-9 роки навчання). Базова школа називатиметься гімназією;

  •         старшу профільну школу (10-12 роки навчання) – називатиметься ліцеєм.

В окремих випадках початкова школа може входити в склад гімназії або ліцею. Так само ліцей може містити в собі гімназію і початкову школу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ