Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тривалість Служби Божої: що варто знати вірянам

У житті кожної парафії важливе місце займають богослужіння, проте в деяких храмах літургія триває півтори години, а в інших набагато більше. Причини цих відмінностей в коментарі Гал-інфо пояснив Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) Православної Церкви України.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Як зазначив Митрополит Димитрій, у неділю люди мають знаходитися у храмі до двох годин - богослужіння звичайної літургії триває півтори години. Є ще архієрейська літургія тривалістю дві години. Однак, як деякі священники роблять собі суботу вільним днем, хоча мали б провести для людей вечірню Службу Божу і звершити за церковним уставом Вечірню та Утреню. Через це виникають відмінності у тривалості недільних богослужінь.

"Священники розуміють, що мало людей ходить на вечірнє богослужіння в суботу. Тому в неділю священник починає правити Вечірню, Утреню, а також літургію. Це не є добре. Тому що складається враження у людей, що, начебто, священник спеціально це робить. Я категорично проти такого", - зазначає Митрополит.

Священнослужителі, які розуміють що треба вимагати від людей, то вони навпаки йдуть їм на зустріч. Митрополит Димитрій (Рудюк) каже, якщо на Вечірню у суботу прийшло 10 людей, то однаково потрібно провести богослужіння, проте не переносити його на неділю.

"Священник править там дві години, плюс дві години, ще перерву робить годину, і люди знаходяться п'ять годин в храмі. Ну ніхто цього не витримає", - зазначає Митрополит Димитрій.

Дійсно, люди інколи просять скоротити тривалість богослужіння. Проте є церковний устав, який визначає правила за якими функціонує церква.

"Я вже не знаю, що можна скорочувати. Є устав, є традиція, яка складена  з апостольських часів", - наголошує Димитрій.

Романів Ольга

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ