Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цьогоріч Нобелівську премію з літератури присудять двом лауреатам

Цього тижня Шведська академія, аби залагодити минулорічний скандал, оголосить одразу двох лауреатів Нобелівської премії з літератури.

За повідомленням The Guardian, Минулого року вручення Нобелівської премії з літератури відклали через скандал повʼязаний із сексуальним насильством, що призвів до серії відставок у Шведській академії, члени якої відбирають кандидатів на вручення премії. Французький фотограф Жан-Клод Арно – чоловік члена Шведської академії Катаріни Фростенсон, був засуджений за згвалтування у жовтні 2018 року та ув’язнений на два роки. Поліції також вдалося зʼясувати, що чоловік розкривав стороннім імена майбутніх лауреатів премії, - передає ЛітАкцент.

Імена лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки оголосять вже цього четверга. Академія сподівається, що повернення Нобелівської премії буде добре сприйняте світовою літературною спільнотою.

Голова комітету Нобелівської премії з літератури Андерс Олссон повідомив про те, що журі необхідно ʺрозширити перспективуʺ: ʺМи мали більш європоцентричний погляд на літературу, а зараз ми шукаємо письменників з усього світуʺ, – сказав він. ʺРаніше премія була більш орієнтована на чоловіків. Зараз ми маємо багато справді чудових жінок-письменниць, тому ми сподіваємося, що премія розширить сферу свого охоплення.

ʺЯкщо буде двоє лауреатів, то серед них має бути жінкаʺ, – зазначила Фʼяметта Рокко – кореспондентка з питань культури та адміністраторка Міжнародної Букерівської премії, додавши, що ʺвони, ймовірно, будуть з різних континентівʺ.

За словами Рокко фаворитами на вручення премії є французька письменниця з Гваделупи Маріз Конде, польська письменниця Ольга Токарчук і угорський письменник Ласло Краснагоркаї. Малоймовірною вона вважає перемогу англомовного письменника, проте не заперечує гідної кандидатури Маргарет Етвуд.

Присудили Нобелівську премію з медицини

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у Швеції стартував Нобелівський тиждень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ