Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЦВК вирішила звернутися до Конституційного суду щодо балотування судимих на президента

Центральна виборча комісія схвалила сьогодні текст свого конституційного подання до Конституційного суду, в якому просить офіційно витлумачити, чи може громадянин із непогашеною чи незнятою судимістю за умисний злочин балотуватися на посаду президента.

Ідеться вочевидь про колізію навколо колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яку опозиція хоче бачити своїм кандидатом на посаду президента і яка нині має судимість за умисний злочин, бо засуджена в так званій «газовій справі» за статтею Кримінального кодексу про перевищення влади або службових повноважень до 7-річного позбавлення волі за звинуваченнями навколо підписання газових контрактів із Росією 2009 року.
 
Нині чинний закон про вибори президента України у ст. 9, ч. 4 визначає: «Не може бути висунутим кандидатом на пост Президента України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку».
 
Опозиція посилається на Конституцію України, яка не згадує прямо такого обмеження – у ст. 103, зокрема, мовиться: «Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою».
 
Але водночас далі в цій же статті зазначено: «Порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом».
 
При цьому ст. 92 Конституції теж встановлює: «Виключно законами України визначаються», серед іншого, «організація і порядок проведення виборів і референдумів».

radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ