Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Туреччина встановила застосування зарину в сирійському Ідлібі

Проведений у Туреччині розтин тіл жителів сирійської провінції Ідліб, які загинули під час нещодавнього бомбардування, довело, що проти них використовували хімічну зброю, заявив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг. "Розтин загиблих виявив, що в Ідлібі було використано хімічну зброю", - заявив він.

За заявою міністерства охорони здоров'я Туреччини, під час атаки застосовували нервово-паралітичний газ зарин.

У турецьких лікарнях перебуває 31 потерпілий після атаки, три людини померли.

Вранці у вівторок десятки людей загинули в результаті бомбардування сирійського міста Хан-Шейхун у провінції Ідліб. У багатьох постраждалих були ознаки важкого хімічного отруєння.

Сирійські військові заперечують використання хімічної зброї, стверджуючи, що газ розпилили члени опозиційного угруповання "Хайят Тахрір аш-Шам", пов'язаного з "Аль-Каїдою".

За версією російських військових, сирійська авіація завдала удару по великому складу боєприпасів, де бойовики зберігали хімічну зброю.

Раніше президент США Дональд Трамп засудив загибель мирних жителів у Сирії в результаті можливого застосування хімічної зброї.

"Це була образа людства, - сказав Трамп. - Коли вбивають невинних дітей, немовлят - це переходить межу". Трамп не згадав Росію у своїй промові.

Раніше віце-президент США Майк Пенс сказав, що для Росії настав час виконати зобов'язання щодо знищення запасів хімічної зброї в Сирії відповідно до угоди 2013 року.

У середу вранці США Британія і Франція внесли до Ради Безпеки ООН проект резолюції із засудженням застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що пропонований варіант резолюції "категорично неприйнятний".

Того ж дня ввечері постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі сказала, що Вашингтон готовий застосувати відповідні заходи в Сирії, не чекаючи на рішення Радбезу ООН.

Під час дебатів у Раді Безпеки ООН Хейлі різко розкритикувала Росію за нездатність приборкати свого союзника - сирійський уряд.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ