Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Туреччина закриває Босфор і Дарданелли для військових кораблів

Туреччина буде прозоро виконувати положення конвенції Монтре - відповідно до дії положень конвенції Монтре в умовах війни, коли Туреччина не є воюючою стороною. Конвенція забороняє проходження проток військовими кораблями країн, які є учасниками війни за деяких винятків.

Про це в ефірі телеканалу CNN Türk сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє Укрінформ.

«Це вже зараз переросло у війну… Це не військова операція, це офіційно воєнний стан. У цьому випадку, звичайно, хто б з нас це не був, як то Росія чи Україна, ми будемо виконувати положення конвенції Монтре відповідно до цього», - сказав Чавушоглу.

Відповідно до положень конвенції Монтре, військові кораблі воюючої держави не мають право проходити через протоки. При цьому військові кораблі воюючих держав, прибережних чи неприбережних по Чорному морю, можуть повернутися до портів стоянки. Також військовим кораблям воюючих держав забороняється здійснювати в протоках будь-які захоплення, здійснювати огляди чи здійснювати будь-які ворожі дії.

Як повідомлялося, 24 лютого Україна звернулася з офіційним зверненням до Туреччини про закриття проток Босфор і Дарданелли для російських кораблів. Вчора Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народові за міцну підтримку України, наголосивши, що заборона на прохід Росії військових кораблів у Чорне море та вагома військова, гуманітарна підтримка України сьогодні – дуже важливі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ