Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Турецька поліція затримала групу курдських політиків

Турецька поліція у п'ятницю, 4 листопада, серед ночі затримала 11 членів парламенту країни від прокурдської "Демократичної партії народів" (ДПН), в тому числі обох співголів цієї політичної сили - Селахаттіна Демірташа та Фіген Юксекдаг. Про це повідомляє агентство AP з посиланням на міністерство внутрішніх справ Туреччини. Водночас, за даними агентства Reuters, було затримано 15 представників ДПН.

Демірташа затримали у його будинку у населеному переважно курдами місті Діярбакир на сході країни, а Юксекдаг - у столиці Туреччини Анкарі. За інформацією агентства Anadolu, причиною затримань стало те, що політики не з'явилися у суді, щоб дати свідчення у справах, пов'язаних з тероризмом. 

Турецький уряд звинувачує ДПН у тому, що вона є політичним крилом "Робітничої партії Курдистану" (РПК), яку у країні вважають терористичною організацією. Політична сила спростовує ці звинувачення. Нагадаємо, що 20 травня турецький парламент позбавив депутатської недоторканості 138 з 550 народних обранців, але насамперед - більшість членів фракції ДПН (50 з 59).

Поки що невідомо, чи пов'язаний з затриманнями політиків вибух, що пролунав вранці 4 листопада - через кілька годин після затримання політиків - у центрі Діярбакира біля відділення поліції. Вибухівку було закладено в автомобіль.За даними агентства Reuters, внаслідок вибуху постраждали більше 30 осіб, одна людина загинула. Представники влади звинувачують у теракті бойовиків РПК. Це ж агентство повідомляє, що у Туреччині заблоковані соціальні мережі Twitter та WhatsApp.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ