Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У 2018 році кількість реалізованих НБУ пам’ятних монет зросла майже утричі

У 2018 році кількість реалізованих Національним банком України пам’ятних монет зросла майже утричі у порівнянні з 2017 роком. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Так, минулого року Національний банк продав на внутрішньому ринку майже 3,1 млн пам’ятних монет на загальну суму 139,8 млн грн, у тому числі:

  • золотих – 1,6 тис. шт.;

  • срібних – 65,8 тис. шт.;

  • з недорогоцінних металів – 1 млн шт.;

  • зі сплаву на основі цинку – майже 2 млн шт.

Реалізація пам'ятних та інвестиційних монет у 2018 році

У 2017 році продано 1,2 млн пам’ятних монет на загальну суму 106,2 млн грн.

За минулий рік Національний банк також продав близько 32 тис. інвестиційних монет  на загальну суму 110,3 млн грн, з них золотих – 6,5 тис. шт. та срібних – 25,5 тис. шт. Це удвічі більше, ніж у 2017 році, коли було реалізовано майже 15,9 тис. інвестиційних монет на загальну суму 82,6 млн грн, з них золотих – 5,2 тис. шт. та срібних – 10,7 тис. шт. У населення минулого року Національний банк викупив 240 інвестиційних монет України, що підтверджує попит громадян на цю продукцію та її інвестиційний характер.

Реалізацію пам’ятних та інвестиційних монет здійснювали підрозділи Національного банку і банки-дистриб’ютори з продажу пам’ятних монет України. Для гарантованої купівлі пам’ятних монет та сувенірної продукції населення активно користувалося системою попереднього онлайн-замовлення, за допомогою якої у 2018 році реалізовано майже 400 тис. шт вказаної продукції. .

Ще одним каналом продажу пам’ятних монет були аукціони. У 2018 році відбулося чотири аукціони з продажу пам'ятних монет "25 років незалежності України", під час яких Національний банк продав 63 золоті монети на загальну суму 9,2 млн грн.

Крім внутрішнього ринку, нумізматична продукція Національного банку користувалася значним попитом і за кордоном. Минулого року реалізовано за кордон  понад 22 тис. памʼятних та інвестиційних монет на  суму майже 21 млн грн у еквіваленті (понад 165 тис. євро та 531 тис. дол. США). Успішно освоюються ринки збуту в США, Німеччині, Гонконгу, Південній Кореї і через транснаціональні дистриб’юторські мережі – у інших країнах світу.

Загалом у 2018 році Національний банк увів в обіг 41 пам’ятну монету: 25 – із недорогоцінних металів, 13 – срібних, 3 – зі сплаву на основі цинку. Їх загальний тираж становив майже 4 млн монет. Також Національний банк випустив 5 пам’ятних медалей, присвячених ювілеям вищих учбових закладів та наукових інститутів загальним тиражем 83,5 тис. шт.

Нагадаємо, що 1 лютого розпочався щорічний конкурс "Краща монета року України" , під час якого визначатиметься краща монета 2018 року.

Довідково

Україна започаткувала власну нумізматичну програму у 1995 році.

Щороку в обіг вводиться близько 40 пам’ятних монет, які випускаються  у понад 30 серіях та розповідають про історію і традиції українського народу, природу, досягнення, міста, пам’ятки архітектури і видатних постатей України.

Особливу увагу у 2018 році Національний банк приділив випуску нумізматичної продукції на відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років: випущено пам’ятні монети “100 років Національній академії наук України”, “100-річчя випуску перших поштових марок України”, “100-річчя Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського”, “100 річчя створення Українського військово-морського флоту” та сувенірну банкноту “Сто гривень”.

Також у 2018 році започатковано спеціальні випуски пам’ятних монет із недорогоцінних металів (сплав на основі цинку) номіналом 10 гривень, що виконують функцію законного платіжного засобу і за тематикою мають загальнодержавне значення: “Захисникам Донецького аеропорту”, “День українського добровольця”, “100- річчя створення Українського військово-морського флоту”.

Відкарбовано пам’ятні монети на честь 100-річчя утворення Товариства Червоного Хреста України, досягнень збірної України на зимових Параолімпійських іграх 2018 року, ювілеїв видатних особистостей України: Любомира Гузара, Івана Нечуя-Левицького, Валентина Глушка, Ольги Авілової, Олексія Коломійченка, Олександра Шалімова, Леоніда Жаботинського, Василя Сухомлинського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ