Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Бродах 150 гімназистів отримали сертифікати про проходження курсу із енергоефективності

У місті Бродах Львівської області діє кабінет енергоефективності для гімназистів, створений завдяки міні гранту в рамках проєкту «Енергоефективне врядування в Україні», що фінансувався Міжнародним Вишеградським Фондом та був реалізований Асоціацією «Енергоефективні міста України».

Про це заявили сьогодні, 28 листопада, власкорові Гал-інфо експерти Інституту регіонального розвитку Уляна Терлецька та Тетяна Лукашенко.

З їхніх слів, у сучасних умовах рівень знань та поведінка громадян в сфері енергозбереження не в повній мірі сприяють економному споживанню енергоресурсів. Згідно з положеннями Закону України «Про енергозбереження», виховання ощадливого ставлення до використання паливно-енергетичних ресурсів забезпечується шляхом навчання і широкої популяризації та пропаганди економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження. Виходячи із завдань виховання в учнів енергозберігаючого способу життя та зважаючи на необхідність наближення навчання до практики в Бродівській гімназії імені Івана Труша відкрили демонстраційний кабінет енергоефективності. За рік існування кабінету більше 150 гімназистів гімназії отримали сертифікати про проходження курсу, які підтверджують їх компетентність з питань енергоефективності.

«Цей кабінет енергоефективності стимулює і навчає дітей. Зрозуміло, що через дітей є можливість навчати енергоефективності і батьків. Закуплені цікаві прилади, за допомогою яких можна побачити, де втікає тепло і які двері та вікна треба утеплити. Це не суха теорія, а це практика, яка дає навики бути енергоефективним», – каже Богдан Сторожинський, головний спеціаліст Бродівської міської ради.

А експерт Уляна Терлецька пояснює: «Україна відноситься до країн із низьким рівнем ефективності використання енергоресурсів. Восени 2018 року Мінекономіки оцінило втрати України через низьку енергоефективність: майже 1,5 млрд доларів щорічно або один транш кредиту МВФ. В світлі положень нової Енергетичної стратегії України до 2035 року одним із пріоритетних завдань енергетичної політики є формування у громадян енергоефективної свідомості. Не останнє місце у вирішенні даного питання відводиться заходам, які вчать учнів набувати та використовувати знання з енергоефективності, допомагають їм знижувати витрати енергоносіїв в повсякденному житті. Щоб прищепити учням знання та практичні навики з сучасних технологій енергозбереження у Бродівській гімназії Івана Труша обладнали демонстраційний кабінет енергоефективності».

Зі слів експерта Тетяни Лукашенко, ідея створення такого кабінету належала директору гімназії Руслану Шишці. Її активно підтримали як районна влада, так і громадськість. Реалізувати ідею вдалося завдяки міні гранту в рамках проекту «Енергоефективне врядування в Україні», що фінансувався Міжнародним Вишеградським Фондом та був реалізований Асоціацією «Енергоефективні міста України». Мікропроєкт «Інкубатор енергозбереження», який подала на конкурс громадська організація «Просто неба», отримав фінансування в розмірі 80 тис. гривень, з яких 64 тис. гривень грантові кошти, решта – витрати районного бюджету.

«За виділені кошти було придбане вимірювальне обладнання, зокрема мобільний тепловізор, пірометр, люксметр, анемометр, енергометр, ноутбук, проектор, навчальні стенди. Міська влада м. Броди допомогла з ремонтом приміщення, придбала парти та інтерактивний мультимедійний комплекс. Подарунок гімназії зробила і екологічна комісія Сокальсько-Жовківської єпархії, передавши в кабінет аератор (заощаджує воду, а відтак і енергоносії), видання «Екологічний дороговказ», екоторбинки та інше. Кабінет почав працювати 2 жовтня 2018 року. За словами головного спеціаліста Бродівської міської ради Богдана Сторожинського серед 3-х енергоефективних класів, створених на Львівщині, – Бродівський за оснащенням є найкращим.

Не зважаючи, що проєкт «Енергоефективне врядування в Україні» завершився в 2018 році, придбане в його рамках обладнання продовжує служити підвищенню рівня обізнаності учнів в сфері енергозбереження. На демонстраційному обладнанні учні власноруч можуть пересвідчитися у перевагах запровадження енергоефективних технологій. Найбільшою популярністю у школярів користується тепловізор, який виявляє можливі тепловтрати і ділянки, що вимагають додаткової ізоляції і утеплення. Обладнання кабінету використовується також для демонстрації дослідів і експериментів при вивченні окремих програмних тем з фізики та хімії», – наголосила експерт.

Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

На запитання власкора Гал-інфо, скільки вже старшокласників мали змогу навчатися у цьому кабінеті, і чи їм видають якість документи про завершення курсу із енергоефективності, – експерт Уляна Трплець відповіла, що у цьому кабінеті з енергоефективності проводяться заняття з факультативного курсу «Основи енергозбереження». Уже більше 150 учнів школи отримали сертифікати про проходження курсу, які підтверджують їх компетентність з питань енергоефективності. Ці школярі є потенційними пропагандистами енергоефективності. А це означає, що отримані знання вони будуть поширювати серед друзів, батьків, знайомих, тобто все більше коло людей буде ставати енергоефективно свідомими. До речі, обладнанням користуються не тільки учні гімназії. Учні інших шкіл району та міста мають можливість працювати в кабінеті теж.

Коли журналіст поцікавився, чи є вже певні результати такого навчання, – експерти наголосили, що очікування від роботи кабінету перевершили всі сподівання. В 2018 році школярі розрахували до деталей економію енергії та грошей від заміни в приміщеннях школи світильників на енергозберігаючі і звернулися з відповідною пропозицією до міської ради. Звичайно, пропозиція була задоволена, але разом підтвердила і те, що в Бродах формується покоління енергоощадливих людей.

«Ми маємо змогу самостійно вимірювати втрати електроенергії в гімназії, завдяки приладам, які є в кабінеті. Це дуже класно, тому що ми реально бачимо, які втрати енергії можуть бути. Результати шокують і заставляють задуматися», – зазначила Яна Дзьобкевич, учениця 7(11)-В класу гімназії.

Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Дирекція гімназії має намір розширити технічне забезпечення кабінету та активніше його застосування для різного роду інформаційно-освітніх компаній серед учнів та дорослих.

На думку директора, непогано було б ще мати демонстраційні установки вітряка та сонячної панелі, що дозволило б привчати дітей до використання відновлювальних джерел енергії.

«Мікропроект «Інкубатор енергозбереження» в Бродівській гімназії показав, що при великому бажанні і відносно невеликих грошах можна багато що змінити, а саме прищепити школярам та їх батькам енергозберігаючі навики, які забезпечать їх відповідальне ставлення до енергії. І ще одне, проект довів, що виховання енергоефективності - це справа всіх, і успіх приходить там, де виховання економного відношення до енергоресурсів підтримує школа, влада та громадськість», – переконаний директор Бродівської гімназії імені Івана Труша Руслан Шишка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ