Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Добромилі вшанували пам’ять закатованих жертв НКВС

У неділю, 24 червня, в місті Добромиль Старосамбірського району вшанували пам’ять жертв НКВС. Заходи розпочалися поминальною панахидою під стінами колишньої тюрми НКВС у Добромилі. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Опісля учасники скорботних заходів пройшли пішою ходою до урочища Саліна, поклавши дорогою квіти до могили жертв НКВС у Добромильській тюрмі на міському цвинтарі.  Також відбулась екуменічна панахида за жертвами репресій біля пам’ятного знаку жертвам НКВС, встановленого в урочищі «Саліна» на соляному шибі, куди скидали вбитих людей.

«На це місце нас кличе пам’ять про тих людей, яких сьогодні немає з нами. Сьогодні ворожий режим вкотре зазіхає на нашу незалежність. І у цій боротьбі ми заплатили неоціненно – життям 288-ми героїв лише зі Львівщини. Ми не можемо жити окремо від світу. Україна буде незалежної лише тоді, коли буде у Європейському співтоваристві. Це гарантія того, що такі трагедії, як у Саліні, не повторяться ніколи. Ми мусимо приходити у такі місця, щоб розуміти і відрізняти правду від брехні, біле від чорного. Ми повинні думати проте, а чи не хочуть нас знову звернути на манівці? На цьому місці ми усвідомлюємо, що смерті людей, яких тут замордовано, боротьба УПА, змагання на Сході Україні – не марні. Тільки сильні, згуртовані люди можуть здобути свободу і вільне життя», - наголосив під час проведення траурного віче голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Довідка.

Поселення Саліна розташоване поблизу Добромиля. До ІІ-ої світової війни там видобували сіль спочатку кустарним, а згодом шахтним способом. Шахта імені Кароля стала останнім притулком в’язнів Перемишльської тюрми, мешканців округу Перемишля, Нижанкович, Добромиля в перші дні війни між Німеччиною та Радянським Союзом, у червні 1941 року.

На Саліні кати НКВС замордували та скинули у шахту понад 3 тисячі невинних людей.

Із 1990-го року в останню неділю червня на Саліні проводяться поминальна панахида та мітинг-реквієм вшанування пам’яті жертв НКВС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ