Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У «Джерелі» розвивають послугу супроводу дітей під час інклюзивного навчання

Восьмирічна Ліда навчається у загальноосвітній школі №50 у Львові в інклюзивному класі. Завдяки послузі супроводу під час інклюзивного навчання, що надає центр соціальних послуг «Джерело», дитина веде активний спосіб життя, розвивається та має друзів серед однолітків. Про це інформує ЛМР.
Фото: Центр соціальних послуг "Джерело"

Коли настав час обирати для Ліди школу, мама дівчинки вагалася – чи віддати дитину на інклюзивне навчання у загальноосвітню школу чи все-таки у спеціалізований навчальний заклад. Та оскільки Ліда відвідувала садок, раніше проходила програму раннього втручання у «Джерелі», перевагу вирішили надати інклюзивному навчанню. Це, за переконанням матері Ольги, покращить соціалізацію доньки та стане хорошим стартом для її подальшого життя.

Зараз у Ліди в школі є персональна асистентка Соломія. З нею вони познайомилися за тиждень до початку навчання. Мама каже, що через особливі освітні потреби Ліда навчається за індивідуальною програмою, і для цього в класі є асистент вчителя. Але її донька потребує також допомоги в пересуванні школою, харчуванні, догляді за собою та своїми речами, спілкуванні з однолітками та дорослими.  Це і є функції асистента дитини. Також Соломія спостерігає за здоров’ям та безпекою Ліди під час перебування у школі, організовує її дозвілля.

«Школи дуже часто не є адаптовані для дітей з особливими освітніми потребами, але за допомогою асистента дитини, процес навчання є легшим. Ліда та Соломія працюють в тандемі, тож мені це дуже подобається», – каже мама дівчинки, і додає: «Якби не супровід дитини під час інклюзивного навчання, самі б не впоралися».

Послуга супроводу під час інклюзивного навчання є базовою і передбачена законом України «Про соціальні послуги». Сім’я, де зростає дитина з труднощами розвитку, має звернутися до інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ), де психолого-педагогічна команда здійснить оцінювання можливостей дитини та надасть висновок: чи потрібен їй персональний асистент. Після цього батьки можуть звернутися у районний відділ соціального захисту, щоб отримати рішення на послугу.

«На сьогодні у центрі «Джерело» послугу супроводу під час інклюзивного навчання отримують 11 дітей. Це означає, що під час перебування у школах учнів супроводжують працівники, які пройшли базовий курс підготовки і виконують роль асистента дитини. Оскільки кожна дитина є унікальною, проводиться оцінювання потреб дитини, складається індивідуальний план надання послуги. Це може бути допомога у пересуванні, самообслуговуванні, комунікації, харчуванні, орієнтації у просторі, допомога під час перебування на перерві, прогулянці, екскурсії», – пояснює завідувачка відділення підвищення кваліфікації та супроводу під час інклюзивного навчання центру «Джерело» Тетяна Костик.

Також, за словами співрозмовниці, асистент дитини має, у разі потреби, захищати права учня у школі, наприклад, не допустити або повідомити про булінг.

Черговий курс підготовки асистентів дитини у «Джерелі» розпочнеться у березні, тож ще є час записатися. Стати асистентом дитини можуть як батьки, родичі, опікуни, так і соціальний робітник чи фізична особа.

Упродовж тижня фахівці центру допоможуть отримати базові знання та навички, які потрібні, щоб здійснювати супровід дитини з особливими освітніми потребами під час інклюзивного навчання.

Усе, що потрібно, аби пройти навчання на асистента дитини, це звернутися у контакт-центр «Джерела» за телефоном: 097 400 22 88, або прийти за адресою: просп. Червоної Калини, 66 (Сихівська районна адміністрація). Курс – безплатний. Пройти навчання можуть лише ті люди, які зареєстровані у Львівській громаді.

Довідка

Восени 2023 року у Львові запрацював міський центр соціальних послуг та реабілітації «Джерело». Він об’єднав соціальних працівників з п’яти установ, аби ще ефективніше допомагати тим, хто перебуває у скруті і потребує соціальної, психологічної, інформаційної та юридичної підтримки, як-от одинокі жінки з дітьми, малозабезпечені сім'ї, самотні старенькі, люди з інвалідністю, бездомні та інші.

Більше про те, як та кому допомагає центр «Джерело», можна дізнатися на сайті, а також на сторінках у Facebook та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ