Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Голлівуді віднайшли унікальну святкову кінохроніку старого Львова
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Голлівуді віднайшли унікальну святкову кінохроніку старого Львова

До свята Водохреща у мережі опублікували нещодавно віднайдену раритетну кіноплівку "Йордан у Львові" 1930-х років галицького режисера Юліана Дороша.
скріншот відео

Про це інформує РІСУ.

Кіноплівка знаходилася у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, США, у приватному архіві відомого у діаспорі режисера Богдана Солука. Син режисера - Юрій за запитом дослідника кіно української діаспори Олександра Дебича натрапив на цей фільм у архіві батька.

"Йордан у Львові" з 1930-х став частиною змонтованого Богданом Солуком фільму "Львів говорить",1958 року. Відомо також, що фільм мав звукову доріжку, яка поки ще не є ідентифікована. Про це РІСУ розповіли у пресслужбі Архіви Діаспори.

Традиційне йорданське освячення води відбувається на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі серед багатьох інших з`являються: відомий український державний діяч Кость Левицький - прем`єр-міністр Західно Української Народної Республіки у 1918 році, Володимир Целевич - адвокат, посол Сейму II Речі Посполитої II, IV і V каденції, діяч Українського Національно-Демократичного Об'єднання (УНДО) та Степан Біляк - правник, секретар Української Національної Ради у 1918-1919 роках".

У газеті "Діло" від 14 грудня 1937 року повідомляється про показ фільму "Йордан у Львові" у Стрию. Це дає підстави вважати, що фільм був знятий до 1937-го року. Точну дату виробництва фільму вдасться встановити у ході подальшого аналізу. Оцифрування матеріалів у США продовжується, і невдовзі будуть опубліковані нові історичні артефакти.

Переглянути раритетне відео можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ