Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Після протестів України кінофестиваль у Торонто скасував показ фільму «росіяни на війні»

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) після протестів України скасував показ фільму «росіяни на війні» російської режисерки Анастасії Трофімової, який зображає окупантів «звичайними» людьми. Проте від намірів показати стрічку організатори не відмовилися.

Про це йдеться в заяві організаторів кінофестивалю, – пише hromadske.

Фільм планували демонструвати з 13 по 15 вересня, але організатори заявили про «значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки».

«Ми отримали звіти, які вказують на потенційну активність найближчими днями, яка становить значний ризик; враховуючи серйозність цих проблем, ми не можемо продовжувати заплановані [покази]», — зазначається на сайті кінофестивалю.

А втім, організатори наголосили, що не відмовляються від попередньої заяви, в якій вони виступили за «право митців та працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та виступати проти цензури».

«Ми вважаємо, що цей фільм заслужив місце в програмі нашого фестивалю, і ми прагнемо показати його, коли це буде безпечно», — підкреслили організатори.

Водночас посолка України в Канаді Юлія Ковалів розкритикувала заяву кінофестивалю.

«Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку», — написала вона Facebook.

А генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко пообіцяв продовжити боротися з російською пропагандою «у кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби».

Більше про фільм

На кінофестивалі у Венеції представили стрічку «росіяни на війні», що зображує окупантів «звичайними» людьми та не показує руйнувань і воєнних злочинів, які ті вчиняють.

Для знімання фільму режисерка Анастасія Трофімова сім місяців провела поруч із російськими військовими поблизу фронту в Україні, хоча дозволу на створення стрічки не отримувала. Вона стверджує, що не побачила ознак воєнних злочинів з боку росіян.

Українська режисерка Ольга Журба розкритикувала показ фільму росіянки. У відповідь Трофімова заявила, що прагне шукати «точки дотику» та перекинути «хоча б мотузку» між росією та Заходом, щоб «ми могли побачити одне одного».

Державне агентство України з питань кіно засудило показ фільму, назвавши його «завуальованою російською пропагандою».

Стрічку планували представити на кінофестивалі TIFF, який відбувається в Торонто. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко та народні депутати закликали скасувати показ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ