Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Грузії тимчасово відкликали скандальний законопроєкт про іноагентів

У Грузії законопроєкт про іноагентів, який викликав громадянські протести, відкликали з парламенту.

Попри те керівна партія «Грузинська мрія» не має наміру відмовлятись від ініціативи. Про це йдеться у спільній заяві керівної партії  громадського руху «Сила народу» та парламентської більшості, пише hromadske.

«Ми бачимо, що законопроєкт [«Про прозорість зовнішнього впливу»] викликав розбіжності в думках у суспільстві. Машина брехні змогла виставити його негативно та обманути певну частину громадськості», — йдеться в документі.

Зазначається, що на проєкт закону буцімто «наклеїли брехливий ярлик "російського права"», а його ухвалення в першому читанні в очах частини громадськості «подали як відхід від європейського курсу».

«Ми маємо максимально дбати про мир, спокій та економічний розвиток у нашій країні, а також про прогрес Грузії на шляху до європейської інтеграції. Тому потрібно витрачати енергію кожного нашого співгромадянина не на протистояння, а на розвиток країни у правильному напрямку», — наголосили там.

У заяві йдеться, що влада вирішила відкликати підтриманий законопроєкт без застережень. Водночас коли емоційний фон спаде, суспільству «краще пояснять», для чого був законопроєкт і чому важливо забезпечити прозорість іноземного впливу в країні.

«Для цього ми розпочнемо зустрічі з населенням і донесемо до широкої громадськості правду про кожну деталь справи. Ми діємо з особливою відповідальністю, яку, як керівна влада, маємо перед кожним членом суспільства», — додали там.

Нагадаємо, 7 березня під будівлю грузинського парламенту прийшли десятки тисяч людей на протест. Вони виступали проти ухвалення законопроєкту про «іноземних агентів» — на зразок російського.

Мітингувальників підтримала президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка пообіцяла ветувати закон.

Між протестувальниками та правоохоронцями спалахнули сутички, а поліціянти почали застосовувати проти демонстрантів перцевий спрей та водомет. Мітингувальники прорвали барикаду, але згодом силовикам вдалося відтіснити демонстрантів від парламенту.

8 березня біля будівлі парламенту Грузії у Тбілісі знову зібралися противники законопроєкту про «іноземних агентів». На відміну від зібрання напередодні, протестувальники зібралися не стихійно, а організовано — у кілька колон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ