Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Кремлі припускають нову розмову Байдена та Путіна

Кремль не виключає нової телефонної розмови між президентами РФ та США Володимиром Путіним та Джо Байденом після отримання «письмової відповіді» Вашингтона на пропозиції Москви щодо так званих гарантій безпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

«Ми не відкидаємо чергового спілкування двох президентів. Ми вважаємо, що у будь-якому разі таке спілкування можна лише вітати, воно корисне для обох держав», – сказав Пєсков.

Водночас він пов'язав можливість таких переговорів про те, що Росія отримає від США письмову відповідь щодо російських пропозицій про «гарантії безпеки», і ніяк не пов'язував їх із поточними зустрічами дипломатів двох країн.

«Президенти (США та Росії – ред.) самі приймають рішення про свої контакти. І після того, як ситуацію з відповіддю американської сторони (щодо російських «гарантій безпеки» – ред.) буде прояснено, вже тоді буде розуміння, на якій стадії президенти вирішать підключитися до продовження діалогу», – сказав прессекретар Кремля.

Як повідомлялося, востаннє президенти США і РФ говорили телефоном 30 грудня. Під час цієї розмови Байден заявив, що Сполучені Штати та їхні союзники введуть жорсткі санкції проти Росії, якщо вона вторгнеться до України.

Після цього під час «дипломатичного марафону» 10-13 січня відбувся ряд переговорів між США, НАТО та РФ, а також у рамках ОБСЄ. У ході їх, зокрема, на засіданні 12 січня у Брюсселі держави НАТО відмовили Росії у задоволенні її вимог щодо нерозширення НАТО та присутності військ блоку на східному фланзі (так звані гарантії безпеки).

У п'ятницю, 21 січня, очікується наступна зустріч – глави МЗС РФ Сергія Лаврова та державного секретаря США Ентоні Блінкена у Женеві.

Раніше, 13 січня, Лавров заявляв, що США «обіцяли постаратися» дати письмову відповідь Росії щодо запропонованих Москвою гарантій безпеки «наступного тижня». За словами Лаврова, Росія також чекає на подібну оформлену документально відповідь від НАТО протягом тижня.

Водночас 19 січня на майданчику дискусійного клубу «Валдай» заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков (який керував делегацією Росії на переговорах США-Росія в Женеві 10 січня) сказав, що наразі Москва письмової відповіді щодо «гарантій» не отримувала.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва у середу дав зрозуміти, що на майбутню зустріч 21 січня у Женеві з Лавровим теж жодних паперів не везе. Він пояснив, що Сполученим Штатам потрібен додатковий час "для оцінки ситуації".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ