Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Кремлі розповіли про графік саміту Байдена і Путіна

У середу, 16 червня, у Женеві (Швейцарія) відбудеться зустріч президента США Джо Байдена з російським колегою Володимиром Путіном.

Про це заявив помічник російського лідера Юрій Ушаков, передає РБК.

Зустріч розпочнеться о 13:00 за місцевим часом (14:00 - за Києвом).

За словами Ушакова, Путін приїде до Женеви в середу. На віллі La Grange його зустріне президент Швейцарії Гі Пармелен, потім туди прибуде Байден. Після церемонії фотографування і виступу Пармалена почнеться саміт Путіна і Байдена.

"Переговори заплановані з трьох частин. Перша - бесіда у вузькому складі, потім в розширеному. Потім невелика перерва на чай і каву і потім продовження переговорів", - розповів Ушаков.

Після цього президенти окремо виступлять на прес-конференціях, і після завершення саміту Путін зустрінеться зі швейцарським колегою.

У російську делегацію на переговорах з американською стороною, крім Ушакова, увійдуть, зокрема, глава російського МЗС Сергій Лавров, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, посол Росії в США Анатолій Антонов, глава Генштабу Валерій Герасимов і заступник голови МЗС Сергій Рябков. Також на них запросили заступника голови Адміністрації президента Росії Дмитра Козака і спрецпредставника з сирійського врегулювання Олександра Лаврентьєва.

За словами Ушакова, в переговорах у вузькому складі з російської сторони братиме участь Лавров, з американської - держсекретар Ентоні Блінкен.

Помічник президента Росії додав, що Москва і Вашингтон погодили порядок денний саміту, і "навіть заздалегідь проговорили черговість питань, які обговорюватимуть".

За словами Ушакова, президенти обговорять "практично всі теми, які зараз хвилюють нас і американську сторону", в тому числі стан і перспективи розвитку російсько-американських відносин, питання стратегічної стабільності, боротьбу з кіберзлочинністю, проблематику економічного співробітництва, клімат і Арктику.

Потім Путін і Байден обговорять регіональні проблеми: Близький Схід, Сирію, Лівію, ситуацію навколо іранської ядерної програми, Афганістан, Корейський півострів, Нагірний Карабах і Україну. Ушаков не виключив, що лідери можуть торкнутися й інших питань, наприклад Білорусі і Олексія Навального.

На питання про те, скільки триватимуть переговори і чи планується наступна зустріч президентів, Ушаков відповів: "все залежить від того, як пройде дискусія".

Додатково

Речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що зустріч лідерів обох держав триватиме до чотирьох-п'яти годин з урахуванням перерв. 

"Я не знаю, чи буде пресконференція пана Байдена, але я можу вам офіційно підтвердити, що пресконференція Володимира Путіна відбудеться за підсумками зустрічі", - сказав Пєсков. 

Крім того, він заявив, що "американська сторона не захотіла проводити пресконференцію спільно" і наразі переговори щодо цього більше не ведуться.

"Щодо цього досягнута повна ясність: американська сторона не захотіла проводити пресконференцію спільно. І ми чули заяви президента Байдена про те, що він вважає за краще говорити в поодинці", - нагадав Пєсков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ