Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Криму знищують собор ПЦУ

У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
У Криму знищують собор ПЦУ. Фото: МінТОТ
1/3
24 липня 2019 року з кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Української православної церкви (УПЦ) в м. Сімферополі були викрадені церковні речі. Про це проінформували у прес-службі МінТОТ.

А місяцем раніше, а саме 28 червня 2019 року, судова система окупаційної влади РФ зобов'язала Кримську єпархію Української православної церкви передати приміщення, де знаходиться і єпархія, і кафедральний собор так званому ʺміністерству майнових і земельних відносин Кримуʺ. Без відома Кримської єпархії будівельники розібрали дах, що призвело до затоплення церковного приміщення та псування майна, довкола будівлі встановили паркан, витягли вікна та двері. Всі ці так звані ремонтні роботи проводяться за вказівкою окупаційної влади, а саме так званого ʺміністерства майнових та земельних відносин Республіки Кримʺ. Наразі кафедральний собор перебуває у жахливому, напівзруйнованому стані.

Такий розвиток подій по відношенню до релігійної громади Української православної церкви (УПЦ) є абсолютно прогнозованим, оскільки систематичний тиск та переслідування триває з перших днів окупації Кримського півострову РФ.

Нагадаємо, до 2014 року в Кримській єпархії УПЦ КП було 46 приходів, 3 православних братства, 1 місія та 1 чоловічій монастир. За 5 років існування в окупації Церква залишилась з 9-ма парафіями та 4-ма священнослужителями.

Українська церква на Кримському півострові була і залишається під постійним контролем та тиском. Адже з перших днів окупації Церква виступала з різкими заявами з приводу російської агресії, крім того, це єдина релігійна організація, яка відмовилась пройти перереєстрацію як того вимагало законодавство країни-агресора. Без перебільшення можна сказати, що УПЦ в Криму є, на сьогодні, одним із символів ненасильницького спротиву незаконній спробі анексії півострова РФ.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України засуджує незаконні дії Російської Федерації на території тимчасово окупованого Криму, що пов’язані з незаконним відбиранням майна у релігійної громади, позбавлення можливості віруючих та священиків Української православної церкви здійснювати богослужіння та релігійні обряди. Такі дії Російської Федерації є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини. МТОТ наголошує, що уся відповідальність за скоєне, згідно з міжнародним правом, лежить на Російській Федерації.

МТОТ звертає увагу на необхідності консолідації спільних зусиль з міжнародними партнерами з метою вжиття подальших кроків для посилення тиску на Російську Федерацію через порушення нею положень міжнародного права, яке захищає право на сповідання віри, здійснення релігійних обрядів і захисту від дискримінації, а також право віруючих на участь в релігійних обрядах та демонстрацію своїх релігійних поглядів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ