Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Києві втретє спробують атестувати керівництво львівської поліції

Сьогодні, 7 вересня, у Києві має відбутися третя спроба атестації керівного складу ГУ Національної поліції у Львівській області. Наразі Львівщина залишається єдиною областю, яка досі не провела атестацію правоохоронців. Про те, чому цей процес затягнувся, Гал-інфо поспілкувалося з журналістом, громадською активісткою та учасницею атестаційної комісії Вікторією Балицькою.

Логіка атестації полягає у тому, що, найперше, у Києві повинен пройти цей процес керівний склад – заступники начальника та керівники райвідділів. Лише після цього вже у Львові мала б відбутися атестація усіх інших правоохоронців. Останнім атестують начальника Нацполіції області.

Як розповіла Вікторія Балицька, перша спроба атестувати мала відбутися ще 23 червня.

«Тоді мала відбутися атестація так званої «старої міліції». Після атестації керівного складу ми могли б розпочати у Львові атестацію усіх інших правоохоронців», - пояснила Вікторія Балицька.

Загалом атестацію у Києві проводить три атестаційні комісії, які очолюють радники міністра Авакова. В комісію також входять два представники управління МВС та чотири активіста. Загалом кожна атестаційна комісія складається з восьми осіб.

«Так от, 23 червня ми приїхали до Києва. Мали проатестувати до 35 працівників керівного складу. Сталося так, що комп’ютерна система випадкового відбору визначила усіх заступників Дмитра Загарії в одну (першу) комісію. Ми почали співбесіди», - розповіла Вікторія Балицька.

Однак, довго робота не тривала. До кожної комісії також були включені народні депутати. Роботу комісій призупинило те, що глава Нацполіції Хатія Деканоідзе виступила проти нардепів у комісіях, мовляв, до атестації поліції політика немає жодного стосунку.

Оскільки із заявлених трьох нардепів з’явився лише Дмитро Добродомов, він щоб не створювати проблем, вирішив поступитися і залишив комісію.

«В результаті ми встигли прийняти лише сім чоловік, а далі атестація зупинилася», - сказала Вікторія Балицька.

Однак активістів на 4 липня викликали знову до Києва, адже тоді мала відбутися друга спроба атестації керівниного складу правоохоронців Львівщини.

«Нам повідомили, що результати тих, кого ми встигли прийняти 23 червня, анульовані, хоча мені здається, що таке рішення може ухвалити лише суд. Однак і цього разу попрацювати нам не вдалося, адже атестацію зірвав нардеп Антонищак. Він увірвався в примішення, щось почав кричати і заблокував роботу комісій. Знову все зависло. Конкретних термінів ніхто не назвав. Потім був сезон відпусток. І от тепер, 7 вересня, буде третя спроба», - сказала Балицька.

Точна причина поведінки нардепа Антонищака і його мотиви зриву атестації невідомі, однак можна припустити, що притичинною могла стати заміна первинного складу першої комісії, яка мала атестувати усіх заступників Дмитра Загарії.

Варто додати, що також було прийнято рішення про те, що 7 вересня атестацію у Києві проходитимуть лише ті, хто не встиг пройти її 23 червня, а це означає, що кожна комісія сьогодні атестуватиме 3-4 людини.

Також атестацію проходитимуть ті, кого відправили на поліграф.

За словами Вікторі Балицької, у випадку якщо сьогодні таки вдасться атестувати керівництво поліції, то другий етап має відбутися у Львові вже 13 вересня (близько 300 чоловік), а третій, який передбачає атестацію кількох тисяч правоохоронців, має завершитись до жовтня.

Після повної атестації працівників Нацполіції Львівщини до Києва на атестації поїде начальник главку Дмитро Загарія.

Додамо, що перед проходженням співбесіди правоохоронці проходили комп’ютерне тестування, де максимально могли набрати 120 балів. Якщо хтось набрав менше як 60 балів, то він не має права на апеляцію. На співбесіді атестаційні комісії також виставляють бали. Згідно з оцінками визначають: 1 бал - відповідає займаній посаді, 2 бали – заслуговує на підвищення, 3 бали - не відповідає займаній посаді, 4 бали – має бути звільнений.

За словами Вікторії Балицької, саме останній бал має бути негайним до виконання після оголошення результатів атестації.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ