Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Киргизстані спецназ узяв штурмом резиденцію екс-президента Атамбаєва

У селищі Кой-Таш у Киргизстані спецназ взяв штурмом резиденцію колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва.
Як повідомило Громадське, згодом прихильники екс-глави держави відбили резиденцію і звільнили Атамбаєва. Його звинувачують у корупції та інших злочинах, експрезиденту загрожує довічне ув'язнення.

Спецназ узяв штурмом резиденцію Атамбаєва і затримав його. Однак прихильники екс-президента заблокували виїзд і самі розпочали штурм.

Під час штурму було чутно постріли і вибухи, на території резиденції сталася пожежа, але в підсумку спецназ здався, а натовп звільнив Атамбаєва. Відомо про постраждалих, але не уточнюється їхня кількість.
Прихильники екс-президента вивели на вулицю бійців спецназу. Декілька людей з натовпу заявили, що спецназівців будуть «убивати», інші намагалися їх захистити.

За словами прихильників екс-президента, силовики не вивезли Атамбаєва з резиденції й в найближчий час він звернеться до чинного президента Сооронбая Жеенбекова.

У натовпі також повідомили, що до резиденції наближаються додаткові сили спецназу.

З журналістами поспілкувався близький соратник Атамбаєва Фарід Ніязов. За його словами, силовики діяли не в правовому полі, тому люди вимушені були застосувати силу. «(Спецназівці — ред.) просто увірвалися сюди, поки тут були жінки і діти. Що буде далі, вирішить народ», — сказав він.
На території резиденції зник інтернет, місцеві видання не можуть зв'язатися зі своїми кореспондентками.
За інформацією медиків, у лікарні доставили 15 постраждалих із травмами різного ступеню.

Алмазбек Атамбаєв — президент Киргизстану у 2011-2017 роках. У червні парламент позбавив його недоторканості, тож тепер йому загрожує довічне ув’язнення за звинуваченнями у корупції. За версією спеціальної депутатської комісії, експрезидент причетний до корупційних схем при модернізації ТЕЦ Бішкеку, що призвело до аварії на об’єкті у 2018 році, незаконного привласнення земель, а також звільненню кримінального авторитету Азіза Батукаєва. Генпрокуратура підтримала більшість звинувачень — у корупції, незаконному збагаченні, заволодінні земельною ділянкою, звільненні кримінального авторитету та інших корупційних діяннях. 

Правоохоронці неодноразово викликали Атамбаєва на допит, однак той не з’являвся. Як розповіли Громадському місцеві журналісти, затримання експрезидента очікували ще після зняття з нього недоторканості, однак тоді цього не сталося. 

Наступником Атамбаєва став Сооронбай Жеенбеков. Спершу в них були дружні стосунки — експрезидент усіляко підтримував кандидатуру свого однопартійця на пост глави держави. Однак згодом давні друзі розсварилися. Як розповіли киргизькі журналісти Громадському, точні причини цьому невідомі, проте це сталося після того, як новий президент Жеенбеков оголосив війну корупціїта розкритикував боротьбу з нею за минулої влади. 

Нагадаємо, у Киргизстані затримали росіянку, яка була снайпером на Донбасі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ