Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Латвії почали обирати нового президента

У Сеймі Латвії 31 травня почали обирати нового президента країни, який стане наступником чинного глави держави Егілса Левітса.

Про це пише УП з посиланням  Delfi.

Спеціальна сесія парламенту розпочалася з 9 ранку, а на момент публікації стартував перший раунд голосування.

Політичні партії номінували на президентську посаду трьох кандидатів: це чинний міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс від "Нової єдності", Улдіс Піленс, якого підтримує коаліційна партія "Об’єднаний список", та Еліна Пінто, яку висунули соціал-демократи. А от чинний голова держави Егілс Левітс від участі у виборах відмовився.

Голосування може відбуватися в один або кілька раундів. Нового главу держави можуть обрати з першої спроби, якщо за нього проголосує більшість – від 51 депутатів зі 100. Раунди голосування з тими ж або іншими кандидатами проводять доти, доки президента не оберуть.

Рекордно затяжні вибори були під час 2-го і 3-го скликань латвійського Сейму, ще перед радянською окупацією часів Другої світової. Тоді президентів Густавса Земгалса та Альбертса Квіесіса обрали після аж 10 раундів голосування. 

Другий раунд голосування за нового президента Латвії не визначив переможця, але за його підсумками зі змагання вибуває одна з трьох кандидатів Еліна Пінто.

Відтак у третьому раунді змагаються чинний міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс та бізнесмен Улдіс Піленс. У другому раунді вони отримали 42 і 25 голосів відповідно. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ