Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У лікарнях Львівщини спостерігаються високі показники кесаревих розтинів: НСЗУ

За словами голова Національної служби здоров’я України Наталії Гусак, йдеться про Новороздільську та Ходорівську міські лікарні.
Фото: Гал-інфо

За словами Наталії Гусак, на Львівщині за перші пів року 2024 року можна спостерігати високі показники проведення кесаревих розтинів. Йдеться як про лікарні, які мають договір із НСЗУ у межах Програми медичних гарантій, так і про ті, які відповідну угоду не підписували. 

Критична ситуація з проведенням кесаревих розтинів є у двох лікарнях у Львівській області, які не мають договору з НСЗУ. Зокрема, у Новороздільській міській лікарні за перші пів року 2024 року із 18 пологів із 38 проводили кесаревим розтином. У Ходорівській міській лікарні ситуація не краща – 19 кесаревим розтином із 37 пологів загалом. 

“Для того, щоб компенсувати собі, що у них немає заробітної плати (тому що ми не оплачуємо їм послуги так, як оплачуємо тим, у кого є пакет), що у них немає пацієнтів, лікарі починають кесарити жінок. Тому що кесарів розтин – це у кишеню мінімум 500 доларів. І ніхто не думає про безпеку цієї жінки! І ось найвищий показник кесаревих розтинів, а це хірургічне втручання, яке ми не знаємо, як може закінчитись, є у двох лікарнях на Львівщині… Вони їх кесарять, фактично, через своє фінансове становище, через те, щоб взяти від цих жінок гроші”, - розповіла Наталія Гусак. 

Як пояснила голова НСЗУ, заклади, які не мають договору зі Службою за відповідним пакетом послуг, не можуть забезпечити якісне надання цих послуг. Адже невідповідність вимогам НСЗУ означає, що лікарі не мають достатньо практики і медзаклад не має необхідного обладнання. 

Додамо, що високими є показники кесаревого розтину і в інших лікарнях на Львівщині: 

  • Львівська обласна клінічна лікарня – 37% (736 пологів, 272 – кесаревим розтином);
  • Перше ТМО – 36% (1248 пологів, 446 – кесаревим розтином );
  • Яворівська центральна районна лікарня – 33% (116 пологів, 38 – кесаревим розтином);
  • Бродівська центральна міська лікарня – 32% (101 пологи, 32 – кесаревим розтином);
  • Дрогобицька міська лікарня Nº1 – 32% (313 пологів, 99 – кесаревим розтином).

Такі результати Національна служба здоров’я України отримала в результаті моніторингу лікарень Львівської області за Програмою медичних гарантій. Зазначимо, що програма передбачає повну оплату визначеного обсягу медичних послуг, виробів та лікарських засобів за рахунок коштів Державного бюджету України. Проте не в усіх лікарнях надавачі медичних послуг дотримуються умов відповідних договорів у межах програми, а тому НСЗУ проводить автоматичний та фактичний моніторинги у лікарнях.

Цьогоріч таких моніторингів провели вже 63, на Львівщині планово дослідили два медзаклади за пакетом з пологів. Йдеться про Кам’янка-Бузьку центральну районну лікарню та Центральну міську лікарню м. Борислав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ