Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У лісі під Луцьком ржавіє літак Юрія Гагаріна, - краєзнавці

фото - Мирослав Ватащук
фото - Мирослав Ватащук
фото - Мирослав Ватащук
фото - Мирослав Ватащук
1/2
Краєзнавці стверджують, що на території колишнього піонертабору «Гвардієць» у селі Гаразджа поблизу Луцька розташована унікальна пам’ятка – тренувальний винищувач, на якому літав перший космонавт Юрій Гагарін.

Про це повідомляє власкор Гал-інфо.

У Організації волинських авіалюбителів «ОВАЛ» стверджують, що простежили історію цього конкретного борту.

Літак наприкінці 50-х стояв на озброєнні в 769-му винищувальному авіаційному полку 122-ї винищувальної авіаційної дивізії Північного Флоту СРСР, який дислокувався на аеродромі Луостарі в Мурманській області Росії. 

«І саме в цьому авіаційному полку на цьому самому аеродромі в 1957 - 1960 роках до зарахування в загін льотчиків-космонавтів проходив службу на той момент ще нікому невідомий льотчик-винищувач Юрій Олексійович Гагарін - майбутній перший космонавт людства. І саме він багато разів піднімав у суворе північне небо цей борт, який орієнтовно в 1959 році перелетів з аеродрома Луостарі на Луцький військовий аеродром, де продовжував нести службу в складі 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників», - переконують авіадослідники. 

За їхніми даними, в 1961 році після початку процесу переозброєння борт списали та перевезли до дитячого піонерського табору відпочинку «Гвардієць» у селі Гаразджа Луцького району «з метою популяризації авіації серед юних піонерів».

Нині табір – закритий і з усіх боків заріс озером. Щоправда, паркан порівняно новий і дірки у ньому регулярно «латають». Однак літак – у справді жалюгідному стані. Побитий, чимало пошкоджень на корпусі та сміття всередині. На місці пілотів розташовані плюшеві іграшки – зайчика та ведмедика.

Активісти із «ОВАЛ» вважають, що літак доречно перевезти до Луцька та відновити. Тим часом у міськраді готові розглядати таку пропозицію. Представник департаменту інформаційної роботи мерії Луцька Олександр Олішеввський у розмові з Гал-інфо наголосив, що міськрада відкрита до усіх пропозицій, які сприяли би промоції міста. 

«Наразі офіційного звернення щодо перевезення літака до нас надходило. Але, звісно, як тільки надійде, будемо розглядати, консультуватися зі спеціалістами, аби підібрати оптимальне вирішення питання», - зауважив Олішевський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ