Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Луцьку піднімуть тарифи на тепло і гарячу воду

Тарифи за опалення і гаряче водопостачання у нинішньому опалювальному сезоні в Луцьку зростуть для всіх категорій споживачів.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це повідомив власкор Гал-інфо.

За інформацією прес-служби ДКП «Луцьктепло», вартість послуги з постачання теплової енергії згідно з проєктом нових тарифів на 2021-2022 роки зросте для всіх споживачів. Найбільше зростання вартості послуги відчують юридичні, бюджетні та інші споживачі. Для населення тарифи зростуть не так суттєво.

«Зміна вартості енергоносіїв була і залишається найсуттєвішою причиною коригування тарифів на теплову енергію. Так, зі зміною умов постачання газу для підприємств теплокомуненерго та переходом на ринкову вартість газу, підприємство змушене коригувати діючі двоставкові тарифи на послугу з постачання теплової енергії для всіх споживачів, а також вартість послуги з постачання гарячої води», - заявила начальниця відділу економічного планування праці та заробітної плати ДКП Юлія Міщук.

За її словами, у відсотковому співвідношенні ріст двоставкових тарифів на теплову енергію для населення складає 3-6% по умовно-змінній частині та 30% і 67% по умовно-постійній частині тарифу. Фактично, вартість Гкал для населення зросте з 1819-1908 грн до 2032-2400 грн (без і з оснащенням ВКО та в залежності від категорійної належності). Подорожчає і гаряча вода – до 127-147 грн за кубометр.

Для бюджетних установ та інших споживачів ріст вартості у порівнянні з чинним тарифом по умовно-змінній частині ріст складе 118% та 40% і 75% по умовно-постійній частині тарифу.

Луцький мер Ігор Поліщук ситуацію із зростанням вартості газу, послуги з його доставки та вартості електроенергії назвав критичною.

| Луцька міськрада вимагає від уряду мораторій на підвищення комунальних тарифів

«Для абсолютної більшості українських міст цей опалювальний сезон буде одним з найважчих за всю історію незалежності. Для бізнесу, для підприємств та підприємців. Я не уявляю, яким чином вони будуть працювати, і де братимуть кошти на оплату газу за такими цінами, які в окремі дні доходять до 30 гривень за один кубічний метр газу», - запевняє градоначальник.

Він підкреслив, що Луцька міськрада сьогодні також перебуває у критичній ситуації.

«Із перевиконання бюджету, яке ми розподіляли в липні, 8 мільйонів гривень спрямували на енергоносії: 6 — на газ та електроенергію (для того, щоб опалити та освітити наші комунальні заклади) і 2 - на електроенергію для освітлення міста. До кінця року місту необхідно знайти щонайменше 27 мільйонів гривень, щоб покрити витрати на ріст вартості газу, електроенергії та доставки газу», - стверджує Поліщук.

Він обурився:

«Ми чуємо заяви високопосадовців з уряду, що формування тарифу передали на місця. Це - абсолютна неправда! Формування тарифу залежить виключно від рішень центральних органів влади, тому що 80% у його складовій (якщо говорити про опалення) — це газ та електроенергія, яка також зросла, решта — вартість доставки газу та всі інші супутні витрати».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ