Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Луцьку робитимуть складні втручання на судинах серця і головного мозку

Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
Фото прес-служба МОЗ України
1/5
Як повідомили у прес-службі МОЗ України, у Луцьку робитимуть складні втручання на судинах серця і головного мозку.

Хірурги Волинської обласної клінічної лікарні тепер можуть робити втручання навіть на найменших судинах, в тому числі - на судинах головного мозку. У лікарні запрацював сучасний ангіограф експертного класу.

Ангіографічну систему придбали за кошти субпроекту "Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області", який є частиною спільного проекту Світового банку та МОЗ України "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей". Вартість обладнання – понад 600 тисяч доларів США. За кошти місцевого бюджету (2,5 млн грн) облаштували операційну: зробили ремонт і придбали необхідні меблі.

Новий ангіограф – у трійці найдорожчого устаткування, яким користуються у Волинській обласній клінічній лікарні.

"На цьому обладнанні щоденно проводитимуть не менше 45 ендоваскулярних втручань як з діагностичною, так і з лікувальною метою. Новий апарат відноситься до обладнання експертного класу і за його допомогою можна робити унікальні операції. Можу вас запевнити, що аналогів нашій ангіографічній установці в Україні немає", — переконує головний лікар медзакладу Іван Сидор.

Новий ангіограф має досить високу роздільну здатність, що дозволяє візуалізувати найдрібніші судини людського організму – головного мозку, серця, нирок, печінки, верхніх та нижніх кінцівок. Будь-яке оперативне втручання відбувається під рентген-контролем, щоб променеве навантаження було мінімальним для пацієнта та лікаря. А завдяки безперебійній системі електропостачання операцію можна завершити навіть якщо зникне світло.

"Особливістю апарату є те, що ми можемо побачити судини у 3D об'ємі. Зокрема, за допомогою 3D-реконструкції можна максимально точно зайти катетером у необхідні судини головного мозку і запломбувати аневризму. Мало хто в Україні робить такі рідкісні операції", — розповідає завідувач відділення інтервенційної радіології №2 Волинської обласної клінічної лікарні Юрій Легкодух.

На новому апараті працюватиме 8 лікарів, які займаються ендоваскулярною хірургією. Вони пройшли необхідне навчання аби досконало опанувати всі функції цього обладнання. Усі оперативні втручання, які проводитимуться на новому ангіографі, будуть безоплатними для пацієнтів.

Загалом медичні заклади первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги в рамках проекту "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей" у Волинській області вже отримали обладнання та розхідних матеріалів на суму понад 100 мільйонів гривень. Тому пацієнти зможуть отримувати більш якісні та доступні послуги не тільки в стаціонарі, а і на амбулаторному рівні.

У рамках проекту передбачено також реконструкцію/капітальний ремонт 33 приміщень під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, аби медики працювали, а громадяни змогли отримувати медичні послуги в сучасних умовах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ