Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Луцьку відбулась конференція педагогічних працівників

Підсумки минулих навчальних років та основні виклики і завдання на 2021-2022 роки обговорили вчора, 26 серпня 2021 року, у Луцьку, під час конференції "Організація освітнього процесу в 2021 – 2022 навчальному році: тенденції та виклики". Про це повідомили 27 серпня Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.
Фото Волинська ОДА

Конференція відбулась за участі заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артура Селецького.

Окрім цього, участь у конференції педагогічних працівників взяли заступниці голови облдержадміністрації Людмила Тимощук та Вікторія Левчук, а також перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

Перш за все, заступниця голови ОДА Людмила Тимощук нагадала, що Волинь та вся Україна перебуває у "зеленій" карантинній зоні, тому з 1 вересня навчання розпочинається офлайн.

"Однак, якщо зміниться рівень епіднебезпеки, то освітній процес в закладах освіти проходитиме в очному режимі лише в разі вакцинованих проти COVID-19 не менше 80% їхніх працівників", – підкреслила Людмила Тимощук.

Як розповіла у своїй доповіді начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна, до проєкту Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» на 2021-2022 роки включено будівництво закладу дошкільної освіти у с. Струмівка Підгайцівської територіальної громади на 150 місць та реконструкція закладу дошкільної освіти у с. Вербка Дубівської територіальної громади на 60 місць.

Окрім того, одним із пріоритетів галузі освіти на Волині, є питання забезпечення доступу до якісних освітніх послуг дітей з особливими освітніми потребами. Тож учасники конференції погодилися із запропонованими заходами, що потрібно вжити у сфері інклюзивної освіти.

"Актуальним залишається питання організації підвезення учнів. За період з 2016 по 2021 роки у Волинській області на засадах співфінансування: за кошти державного та місцевого бюджетів, придбано 121 шкільний автобус на загальну суму понад 210 мільйон гривень", – повідомила Людмила Плахотна.

Так, на сьогодні парк шкільних автобусів у Волинській області налічує 241 одиницю, у тому числі 6 спеціальних автобусів, обладнаних місцями для перевезення дітей на кріслах колісних.

"У 2020 році держава вперше за багато років підтримала реформу шкільного харчування, виділивши Волині понад 13,8 млн грн на модернізацію харчоблоків у школах, – зауважила Людмила Плахотна. – Хочу висловити вдячність територіальним громадам – вони додали майже 3,1 млн грн, що дало можливість нам спільно створити якісний освітній простір, закупити обладнання, яке вже сьогодні можна побачити у школах".

Окрім того, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький презентував учасникам заходу цифрову стратегію освіти в Україні, розповів про основну проблематику в роботі вчителів та шляхи її вирішення, а також відповів на запитання присутніх освітян

"Минулого року Міністерство освіти і науки України давало рекомендацію, що ви можете використати залишки освітньої субвенції на проведення швидкісного інтернету до сіл. Розумію, що не всі змогли цим скористатися, тому на сьогодні є ще одна субвенція на 500 млн гривень, що допоможе провести швидкісний інтернет у всі віддалені точки нашої держави", – розповів Артур Селецький.

Слід зазначити, що Міністерство освіти і науки прагне до 2024 року зробити так, аби в кожного педагога був комп’ютер. Цього року державою спрямована спеціальна субвенція щодо забезпечення засобами індивідуального зв’язку в розмірі 1 млрд грн, з них на Волинь – понад 34 млн грн.

"Планується, що цих грошей має вистачити на закупівлю понад 2 тисяч ноутбуків, вартість кожного з яких орієнтовно складатиме 20 тисяч грн, – зазначила головна освітянка Волині. – Наразі відбувається процес закупівлі. Комп'ютерна техніка закуповуватиметься на умовах співфінансування з місцевими бюджетами".

Також заступник Міністра освіти і науки України звернувся до учасників заходу з проханням сформувати потребу щодо необхідності забезпечення комп’ютерами навчальні заклади Волині, що самостійно неспроможні це зробити.

"Все більше й більше хочеться допомагати саме вам, тому що в Україні 20% населення – це діти, і вони наше майбутнє. І саме ви формуєте наше майбутнє", – зазначив Артур Селецький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ