Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії відбудеться концерт пам’яті видатного піаніста Олександра Слободяника

21 січня о 18:00 у Львівській філармонії відбудеться концерт“IN MEMORIAM” – пам’яті Олександра Слободяника, одного з найвидатніших вихованців львівської фортепіанної школи. Про це сьогодні,19 січня, на прес-конференції повідомив генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.

Нагадаємо,Олександр Слободяник помер 10 серпня 2008 року на порозі 67-річчя. Останні роки життя мешкав в Нью-Джерсі разом з дружиною-піаністкою. Викладав у Montclair University та Петербурзькій консерваторії, давав майстер-класи.

«Таким ми відзначатимемо пам’ять про людину,яка нещодавно відійшла від нас.Олександра Слободяника був тісно пов’язаний зі Львовом, хоч і в останні роки життя мешкав у США. Але завжди намагався сюди приїздити», – зазначив він.

За його словами,вагомість непересічної особистості цього визначного піаніста може підтвердити перелік прізвищ,що вказані на афіші концерту.

Відтак, до Львова завітають дві легендарні постаті сучасної академічної музики: це неперевершений альтист,теж вихованець львівської школи Юрій Башмет та один з найвидатніших сучасних скрипалів Віктор Третьяков,які підтримували з Олександром Слободяником тривалі творчі та приятельські стосунки. До них на сцені філармонії приєднаються львівські метри – композитор і диригент Мирослав Скорик,диригент Ігор Пилатюк,піаністи Оксана Рапіта і Йожеф Ермінь у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» та Камерного оркестру «Академія».

Як зазначила дружинапомерлого піаніста Лариса Крупа,Олександр Слободяник був не лише надзвичайним піаністом, він був надзвичайною людиною. «Олександр дуже любив життя»,– наголосила вона. За словами Лариси Крупи, ідея влаштувати концерт  з’явилась одразу після смерті чоловіка.

Довідка:

Олександр Слободяник(1941-2008) – піаніст світової слави. Навчався в Львівській спеціальній музичній школі для обдарованих дітей, згодом у Центральній музичній школі при Московській консерваторії. У 18 років став лауреатом Конкурсу імені Шопена в Варшаві,кількома роками пізніше – Конкурсу імені Чайковського в Москві. Слободяник гастролював по всій Європі,Північній і Південній Америці,Південній Африці,Австралії та на Далекому Сході.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ