Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У травні заньківчани представлять одразу дві прем’єри

“Червона рута” про Івасюка та “Буря” за Шекспіром - у травні Театр імені Марії Заньковецької представить дві прем’єрні вистави.

Детальніше про прем’єрні вистави розповіли режисери, актори та організатори постановок під час пресконференції 9 травня. 

Фото Гал-інфо

Вистава “Червона рута” 

11 і 12 травня у Національному театрі імені Марії Заньковецької відбудеться прем’єра вистави “Червона рута”. Постановка присвячена українському композитору Володимиру Івасюку, чию 75-у річницю від дня народження відзначаємо цьогоріч.

Режисер вистави, генеральний директор-художній керівник театру Максим Голенко визначає жанр вистави як “майже біографічний, майже мюзикл”. Під час пресконференції керівник також зазначив, що організатори хвилюються за постановку, адже Володимира Івасюка добре знали у Львові: як він виглядав, як говорив, про що він думав тощо. Тому історія не буде лише біографією композитора, а відображатиме його постать як українського культурного героя. 
Авторка тексту – драматургиня, лауреатка Національної премії України Наталія Ворожбит у передмові до сценарію зазначає, що події вистави не претендують на достовірність. Вона створювала цей текст як кіносценарій і спеціально адаптувала для театральної сцени. 

Як зазначають організатори, події вистави охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка, від навчання до його загибелі. Розквіт кар’єри, творчі пошуки й переслідування, популярність та найближче оточення – вистава розкриватиме різні грані життя та творчості композитора. Додамо, що роль Володимира Івасюка виконуватиме український актор Марк Дробот.

Важливими у майбутній виставі є деталі, зокрема декорації на сцені, які втілювала у життя головна художниця Національного театру імені Марії Заньковецької Юлія Заулична. Під час пресконференції, сценографка зазначила, що головні декорації є загальним спільним образом постаменту важкого світу, який Володимирові Івасюку вдалось прорвати, стати над ним.

“Простір, який він зміг заповнити собою і переповнити собою, зміг його зробити життєпридатним. Він його прикрасив і зробив натхненним. І, власне, з такого великого радянського постаменту, з якого він випадково граючи збив леніна, починається вся ця історія. І цей великий бетонний мовзолей, постамент, п’єдестал, перетворився десь на гори, які його вдихають і все це він собою заповнив” - зазначила Юлія Заулична. 

Фото Гал-інфо

Одним з ключових елементів вистави є такоє одяг акторів. Спеціально до прем’єри «Червоної рути» театр спільно з українським брендом вишитого одягу SVARGA представлять чоловічу вишиту сорочку. Її орнамент відтворено з сорочки, що належала Володимиру Івасюку. Взір взято з чорно-білого фото з родинного архіву композитора.

Також глядачі зможуть побачити особисті речі композитора, які, за сприяння родини та Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка, будуть представлені у фоє театру лише на прем’єрних показах 11 і 12 травня. 


Вистава “Буря”

Прем’єра вистави “Буря” відбудеться на сцені Стрих Національного театру імені Марії Заньковецької 19 та 21 травня. Постановку створено на основі останньої однойменної п’єси-трагікомедії Вільяма Шекспіра. 

Цю постановку ставитиме харківська режисерка Оксана Дмітрієва, лауреатка цьогорічної премії «Woman in Arts» у номінації «Жінки у перформативному мистецтві». Організаторка також є головною режисеркою Харківського театру ляльок, тому у виставі буде присутній елемент відповідного мистецтва постановок. 

Фото Гал-інфо

“Нам, людству, дано рай. Але чому людина не змінюється і чому вона все псує? Чому людина може перетворити будь-який рай на пекло? Чому людина талановита може перетворюватись на якесь чудовисько? Це мене бентежить, як і бентежить, думаю, всіх… Ми не можемо забувати, що йде страшна війна, тому відголоски цього є і в нашій виставі. І тому наша “Буря” ще й відгукується з тим, що відбувається з нами саме зараз. І знаєте, я не думаю, що ця вистава буде давати відповідь на питання, що далі. Але про те, що ми відчуваємо, що нам треба думати, що цей світ може наповнювати чистотою, ми спробуємо якось натякнути”, - зазначила Оксана Дмитрієва. 

У постановці візьмуть участь не лише актори-заньківчани. Зокрема, головну роль у шекспірівській «Бурі» виконуватиме Олег Стефан – відомий актор театру і кіно, який багато років працював на сцені театру Леся Курбаса у Львові, а тепер – актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. 
Як зазначають організатори, після Львова “Бурю” також зможе побачити аудиторія Івано-Франківська. Гастрольний виступ театру планується 19, 20 червня в межах Шекспірівського фестивалю на сцені Івано-Франківського академічного драматичного театру. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ