Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові хорвати навчають українських ветеранів дайвінгу

Хорватські воїни навчають українських ветеранів розвантажуватися ментально за допомогою дайвінгу та водних видів спорту в межах спільного проєкту України та Хорватії «Ресоціалізація українських ветеранів».
Фото: ЛМР

Зараз триває другий етап проєкту, учасниками якого є 10 ветеранів російсько-української війни. Завтра о 10:30 відбудеться тренування ветеранів у басейні Аквапарку «Пляж».

Відколи у 1995 році завершилася війна Хорватії за незалежність, ветерани створили кілька об’єднань, одне з них зосередилося на занятті дайвінгом. Вони вважають, що, пірнаючи, воїни концентруються на диханні та правильному використанні обладнання, тому переключаються від буденного і рятують себе від стресу. Окрім того, до проєкту залучили психологів з України та Хорватії.

«Дайвінг-центр хорватських інвалідів війни «Немо-Адріатик» уже понад 20 років займається програмою ресоціалізації хорватських ветеранів, і має в цій справі величезний досвід. Пригадаю вересень 2023-го, коли всі організатори та інструктори за власні кошти зреалізували для українців пілотний проєкт. Тоді залюбки долучилися ветерани, представники спецполіції Хорватії та поліції Словаччини, гвардійські бригади, добровольчі батальйони», – зазначив Рене Ціповец, президент «Немо-Адріатик».

Дайвінг-клуб хорватських воєнних інвалідів «Немо-Адріатик» від початку повномасштабного вторгнення привіз до України кілька вантажівок із гуманітарною допомогою та обладнанням для наших військових. А пізніше започаткували проєкт ресоціалізації, і вважають його власним внеском у відновлення українських ветеранів та перемоги України загалом.

Минулого року до Хорватії зі Львова поїхали 10 українських ветеранів, які там займалися водними видами спорту: дайвінгом, знайомились зі спорядженням, пройшли практичний курс із пірнання. Усе для того, аби цього року покращати напрацювання і поступово створювати мережу інструкторів та лідерів думок ветеранського руху.

«Ми вже мали позитивний досвід проведення проєкту у співпраці з іноземними колегами, коли у вересні 2023-го хорватські захисники прийняли у себе наших ветеранів: навчали водним видам спорту та реабілітували ментально, із застосуванням засобів рекреаційної терапії. Маю надію, ми зможемо розбудовувати проєкт, робити все більші групи, щоби кількість людей, які пройшли таку взаємодопомогу від побратимів, постійно збільшувалась», – підсумував Олександр Кобзарев, виконавчий директор Благодійного фонду UNBROKEN.

Окрім того, до співпраці долучили Український католицький університет, який залучив до участі, окрім ветеранів, ще й психологиню.

Проєкт реалізують Благодійний фонд UNBROKEN, Хорватське товариство ветеранів війни, дайвінг-клуб «Немо-Адріатик», за сприяння Львівської міської ради та Уряду Хорватії.

У 2024 році заплановано ще три етапи проєкту: два в Україні та один у Хорватії. Перший розпочали наприкінці лютого, і зараз 10 ветеранів російсько-української війни займаються фізичною активністю (дайвінг та водні види спорту), а також навчаються: з ними спілкуються хорватські ветерани, діляться досвідом та історіями успіху про те, як вдалося подолати стрес, об’єднатися навколо ідеї та вийти з післявоєнної кризи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ