Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові інсталяція до Дня Європи спричинила скандал

Завтра, 25 травня, на території ДП «Львівський бронетанковий завод» відбудеться відзначення Дня Європи під гаслом «Україна – Європейський щит!». Інформація про захід викликала хвилю нерозуміння та обурення у ЗМІ та соцмережах. Свої зауваження до програми святкування висловлювали і журналісти, і волонтери, і учасники бойових дій.

Сьогодні, 24 травня, у Львівській ОДА відбулася прес-конференція, на якій мали розповісти про відзначення Дня Європи, але натомість все звелося до претензій та відвертих образ.

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська зазначила: «На крайній східній точці країни йде війна. На крайній західній точці  країни є завод, який підтримує обороноздатність. Мистецтво та культура – це також сильна зброя. Мистецтво як зброя заради миру. Музика і танки – це зброя для перемоги. Україна ще від княжих часів була щитом Європи. Митці, музиканти, князі і княжни були носіями культури в Європу».

У такий спосіб, за словами Береговської, вирішили продемонструвати техніку. Зокрема, презентуватимуть «Дозор-6».

Емоційно на критику відреагував директор – художній керівник Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Василь Вовкун.

«Живемо в час гібридної війни і у Львові також. Не знаючи, що буде і як буде, почали критикувати. Я розглядаю це тільки як п’яту колону. Комусь не подобається мистецтво балету? Комусь не подобається наш інтелектуальний продукт, який роблять на бронетанковому заводі? Ось де гібридна війна на наших теренах. Якщо ви ставите провокаційні запитання – ви належите до 5-ої колони. Це не шоу, а підтримка людей, які за короткий час видають міць», - сказав Вовкун.

За його словами, назву «Україна – щит Європи» придумав він і у такий спосіб натякнуть європейцям, що Україна їх захищає.

«Це не просто концерт, а дійство, яке об’єднає зброю і мистецтво. Там буде інсталяція: гусениці з болотом зі сходу України, - ми їх спеціально просили не чистити, - і на них будуть працювати артисти балету», - сказав він.

Окрім того, він зазначив: «Ми прийшли не виправдовуватися, а сказати, щоб ви вдарили по писку тих, які це пишуть. І в цей писок треба плюнути…».

Як заявила керівник балету «Життя» Ірина Мазур, їх дуже обурили критичні зауваження і вони вбачають у цьому провокацію.

«Це захід європейського рівня. А журналістам потрібно бачити позитив. Всі задіяні працюють на волонтерських засадах», – сказала вона.

Демобілізований боєць АТО Володимир Шамрай повідомив, що він підтримує таке дійство.

«Я представляю демобілізованих бійців, не усіх, звичайно. Не важливо, хто проти, а важливо, хто поруч тебе. Мені подобається ця ідея. Багато кому не подобається, хтось її не сприйняв», - сказав він.

Директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп сказав: «Критика потрібна завжди, але вона повинна бути фаховою і конструктивною. Мистецтво апріорі не повинно себе виправдовувати».

За словами Христини Береговської, оскільки завод є режимним об’єктом, то вхід на дійство буде по запрошеннях. Саме святкування відбуватиметься в ангарі, в цеху №2.

«Прийти можна буде лише по списках і за паспортом і лише на територію, де буде відбуватися захід», - сказала Береговська.

На захід, за її словами, запросили 350 осіб – це лікарі, діячі культури, родини бійців АТО та демобілізовані, але головний аспект на дипломатичний корпус. Зокрема, має бути надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Ян Пєкло та посол України у Польщі Андрій Дещиця.

На запитання Гал-інфо, для чого було введено спеціальний дрес-код із червоними вечірніми сукнями для жінок і строгими костюмами для чоловіків, Христина Береговська відповіла, що нічого про це не знає, хоч про це повідомляли в анонсі.

Зрештою пояснила, що орієнтувалися на Європу, і дрес-код передбачили згідно з протоколом.

На запитання, скільки серед запрошених буде бійців АТО, Христина Береговська повідомила, що 1/3 осіб.

Ось як на заплановане дійство відреагували користувачі соціальної мережі Фейсбук. Переважна більшість людей не мали жодних зауважень до митців чи до святкування Дня Європи. Обурення та не сприйняття викликала саме інсталяція із гусеницями важкої техніки та балеринами на них.

Журналіст, мобілізований до ЗСУ, Іван Кривий написав: «Ще одна паралель з ворогом. Я все більше схиляюся до думки, що «акція» на бронетанковому - на замовлення Кремля, щоб «макнути», висміяти і армію, і Львівщину, і іноземних послів-партнерів у війні з Росією. Коли говорять гармати - музи мовчать. Так казали древні. То ОДА кров і смерть надихає? Ви забули, що гинуть реальні люди, земляки?».

Журналістка Вікторія Балицька написала: «Я бачила раніше повідомлення про балерин на танках у День Європи. Але не могла навіть припустити, що така дешева кічуха буде всерйоз втілена у життя».

Учасник бойових дій та учасник Революції Гідності Орест Каракевич написав: «Балет на танковому заводі... світський бомонд на режимному об'єкті… Граємо в перегони з рашкою по пробиттю дна, чи як?»

Прес-офіцер Володимир Скоростецький у коментарях зауважив: «Люди, які ніколи не бачили, як гине танковий екіпаж, не відчували запах паленої людської плоті, не збирали те, що залишилось від живої і здорової людини, що ще можна поховати, гадаю, будуть асоціювати інструмент війни і мистецтво. Ну а ті, хто знає - ті зрозуміють…

І ще одна ремарка- справжній щит - це не танки, а люди. Якщо Україну порівнювати зі щитом Європи - подякуйте солдатам і офіцерам української армії. Хочете прийом із костюмами - запросіть на світський раут хлопців із військового госпіталю. Надайте можливість послам поспілкуватися із тими, хто є справжнім щитом. Враховуючи, що 99% з наших бійців ніколи не бували на таких прийомах, їм це буде в цікавинку. Ну а для європейських гостей і наших тилових мешканців - гарна нагода відчути справжню ціну свободи і миру».

Як йдеться у офіційному повідомленні, програмою заходу передбачено поєднання європейської класичної, популярної музики та популярної музики у супроводі симфонічного оркестру під керівництвом відомої української диригентки Оксани Линів, хореографічно-пластичних етюдів, української військової техніки та військової атрибутики. Урочистість буде супроводжуватись світловими та мультимедійними ефектами, оригінальними образотворчими декораціями, інсталяцією, що створять феєричний шарм та атмосферу свята.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ