Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові іспанський хірург Дієго Гонзаліз Рівас провів унікальну операцію на легенях

7 жовтня відбувся майстер-клас з торакальної хірургії, який у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі провів розробник методики однопортових малоінвазивних торакальних операцій, лікар із світовим ім’ям – Дієго Гонзаліз Рівас.

Про це інформує прес-служба Українського лікарського товариства у Львові.

Іспанський хірург Дієго Гонзаліз Рівас працює торакальним хірургом клініки легеневих хворіб в Шанхаї (Китай). Загалом, протягом року, він проводить близько 800 операцій по усьому світу.

До України він приїхав разом із своїм колегою з Китаю, професором клініки захворювань грудної клітки Вентао Лі – хірургом, який робить найбільше операцій у світі. За рік професор оперує понад 2 000 пацієнтів.

Дієго Гонзаліз мандрує світом та навчає методикам однопортової малоінвазивної торакальної хірургії інших лікарів. Про себе каже, що немає постійного місця проживання, адже через свою професійну діяльність живе практично у всіх країнах світу почергово. Україна стала для нього 104 країною, яку він відвідав.

Близько п’яти місяців у рік він живе та працює в Китаї. Багато лікарів приїздять у Шанхай, аби навчатися у нього.

«У 2010 році я розробив унікальну техніку малоінвазивної торакальної хірургію. В основному це стосується новоутворень, пухлин у легенях. Ця методика проведення операції заключається у тому, що хірург робить дуже маленький розріз, усього 3 см, аби видалити пухлину, частину легені, або, навіть, цілу легеню. Відтак, не потрібно відкривати грудну клітку. Відповідно, пацієнт швидше одужує і це менш травматично для нього та, практично, не потребує обезболення після операціїї», – розповів Дієго Гонзаліз Рівас.

Він наголосив, що раніше такі операції були дуже травматичні для пацієнтів.

«Доводилося робити дуже великий розріз, розтискати ребра грудної клітки спеціальними ретракторами. Після таких травматичних операцій було набагато більше ускладнень у пацієнтів і триваліша госпіталізація. Однопортова торакальна хірургія – це можливість для пацієнтів швидше видужати і мати  менше негативних наслідків», – зазначив Дієго Гонзаліз.

Незважаючи на те, що відсоток виживання серед пацієнтів приблизно такий же, але період відновлення проходить значно легше і швидше.

Завідувач торакальним відділеним Львівського онкоцентру кандидат медичиних наук, доцент Ігор Гіпп пояснив: «Після відкритої хірургії пацієнти можуть відчувати біль декілька місяців, а інколи й роки. Буває таке, що це залишається на все життя, через те, що в процесі операції  пошкоджуються міжреберні нерви».

Дієго Гонзаліз  обрав для своєї професійної діяльності Шанхай, адже там він працює в клініці, яка займається патологією грудної клітки. За рік у цій клініці проводять 15 тис операцій на легенях різного рівня складності.

«Спершу я приїхав у Шанхай, щоб навчити їх однопортовій хірургії. Після цього все частіше приїздив туди оперувати. Я  працюю у Шанхаї, адже там дуже багато оперують, а люди там дуже важко працюють», – сказав Дієго Гонзаліз.

Ігор Гіпп пояснив, що в Китаї є серйозна програма по скринінгу (обстеження здорових людей) для раннього виявленння раку легень.

«Для розуміння варто зазначити, що у них перше обстеження хворого (низькодозова спіральна комп’ютерна томографія грудної клітки)  коштує 20 доларів і це покриває страхова. Вони мають хорошу техніку і завдяки цьому виявляють захворювання на ранніх стадіях», – сказав Ігор Гіпп.

Як зазначив шанхайський хірург Вентао Лі, така діагностика дозволяє зберегти життя та здоров’я пацієнтів.

«Людям після 50 років лікарі рекомендують робити комп’ютерну томографію (КТ) щороку. Такої практики немає в Європі. Все це повністю покриває програма медичного страхування. Ціна на комп’ютерну томографію – 20 доларів. І це не є проблемою для людей знайти такі гроші», – каже професор.

Вперше Дієго Гонзаліз та Вентао Лі прибули у Львів, аби провести українським лікарям майстер-клас.

«Ми зустрілися з Ігорем Гіппом у Братиславі і почали дискутувати про техніки та торакальну хірургію. Виникла ідея приїхати сюди та провести майстер-клас для українських лікарів. Це наш перший візит. Ми провели операцію у Львівському онкоцентрі. Однак, ми плануємо це продовжувати. І хоча б один раз в рік проводити майстер-класи в Україні», – розповів Дієго Гонзаліс.

Як зазначив заступник генерального директора з хірургічної роботи Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр (ЛОРЛДЦ), голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда, в Україні були одиничні випадки таких операцій.

«Вперше спеціаліст, який розробив цей спосіб хірургії, хірург із світовим ім’ям, приїхав,  аби навчати колег з України. Для нас це дуже важливо. Варто розуміти, що в Україні є всього 200 торакальних хірургів і близько сотні були у Львові під час майстер-класу. Ми вдячні іноземним колегам за те, що приїхали до нас і показали можливості даного методу. Це вразило усіх, адже це була хірургія наживо», – сказав Олег Дуда.

Він також наголосив, що у Львівському онкоцентрі за минулий рік було проведено 230 операцій на легенях з приводу злоякісних пухлин.

На завершення Дієго Гонзаліз розповів, що Україна та Львів справили на нього дуже позитивне враження.

«Я  не очікував побачити таке гарне історичне місто. Вразила мене також кількість людей, які цікавляться проблемою раку легень.  Також позитивне враження на мене справили українські лікарі, хороше обладнання в операційній і хороша організація цього процесу. Ми обов’язково повернемося сюди ще», – додав Дієго Гонзаліз Рівас.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ