Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові матері пройдуть соціальним маршем

У неділю, 8 травня, у Львові відбудеться «Соціальний марш Матерів у Львові» на захист прав жінок, які стали мамами. Як розповіли сьогодні, 6 травня, під час прес-конференції у Прес-центрі Гал-інфо організатори маршу, захід відбудеться на підтримку жінок-матерів, права яких дискримінують в сучасному світі.

«В усьому світі жінки зіштовхуються з упередженнями та дискримінацією, а коли жінка народжує дитину, вона втрачає мобільність та стає обмеженою в пересуванні. Жінка генерує нове покоління, виховує нащадків, а натомість стає дискримінованою. На марші ми підніматимемо проблему інклюзивності суспільства», - розповіла активістка «Автономного опору», мама Ярина Волошин.

Як зазначила активістка «Автономного опору», мама 2-ох дітей Вікторія Гладишева, є два важливих аспекти в сучасному світі – це фінансове пригнічення матерів та виховання жінок.

«Фінансове пригнічення є основною перешкодою для створення сім’ї. Лише у 27 років я дозволила собі створити сім’ю. Ти постійно мусиш переживати за те, чи зможеш дати дитині хороше харчування, забезпечене життя та нормальну освіту, щоб дитина виросла повноцінним членом суспільства. Що стосується виховання жінки, то традиційні уявлення про сім’ю та роль жінки позбавляють жінок ідентичності. В патріархальному суспільстві жінка має бути покірною, а в результаті перетворюється на живу побутову техніку. Коли ж діти виростають і покидають батьківський дім, жінка-матір відчуває кризу ідентичності і не може знайти себе. Я хочу, щоб кожна жінка усвідомила свою силу, унікальність і боролася за рівність у родині. Хотіла б звернутися до усіх жінок і дівчат, щоб вони не хоронили себе в родині, бо у них закладений великий потенціал», - сказала Вікторія Гладишева.

Ще одна активістка «Автономного опору», мама Анна Іванцик поділилася гірким досвідом пошуків роботи, коли вона була вагітною.

Вона зазначає, що в розмові із роботодавцями чесно говорила про те, що є вагітною, але натомість чула суцільні відмови саме через цей стан.

Анна Іванцик наголосила, що жінки, які є одинокими мамами, змушені дуже багато працювати і зовсім мало часу залишається на те, щоб побути з дитиною. Навіть коли така жінка отримає понаднормову роботу, то змушена жертвувати проведеним з дитиною часом, адже інакше вона може бути звільнена.

«Законодавство начебто і захищає одиноких матерів, але формально це не виконується. Жінки повинні захищати себе і свої права. Нашим гаслом на марші буде: «Матері вставайте – права здобувайте», - сказала Анна Іванцик.

Ярина Волошин також додала, що окремо марш буде присвячений також і матерям діток із особливими потребами.

«Мама зі здоровою дитиною фактично на п’ять років закривається від світу. Мама ж дитини з особливими потребами закривається від світу на все життя. Ми говоритимемо про потреби матерів дітей з особливими потребами. У Львові потрібно створити спеціальний центр для таких діток, де з ними могли б займатися фахівці», - сказала вона.

За її словами, на марші також будуть піднімати ряд важливих питань, таких як доступність у Львові дитячих садочків, зважаючи на брак дошкільних навчальних закладів і переповненість груп. Також питання непристосованості Львова для прогулянок матерів з дітьми.

«Цим маршем ми звертаємось до держави, яка має забезпечити права та можливості матерів, а також звертаємось до суспільства, яке мало б проявляти більше розуміння. На цьому ми не зупиняємось, і цей марш є лише першою ластівкою», - сказала Ярина Волошин.

Додамо, що марш стартуватиме від пам’ятника І. Франку по вул. Січовий стрільців, вул. Гнатюка , просп. Свободи і закінчиться на пл. Ринок. Участь у марші можуть взяти усі, хто переймається проблемами матерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ