Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

У Львові обговорюють європейський досвід централізованого теплопостачання

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
Чи можливо модернізувати інфраструктуру в час війни та як зберегти централізоване теплопостачання? Це обговорюють на Heat Energy Forum, який відбувається у Львові в межах Тижня стійкості (Ukrainian Resilience Week). Про це повідомляє ЛМР.

Учасники форуму знайомляться з міжнародним досвідом функціонування галузі теплопостачання, міжнародним законодавством та формуванням тарифу на тепло у країнах ЄС.

Зокрема, своїм досвідом поділилася Данія, з якою упродовж останніх років Україна тісно співпрацює. Данська енергетична агенція розробила рекомендації щодо кроків, які необхідно зробити Україні, щоб система теплопостачання якісно і стабільно функціонувала. Рекомендації Данії презентував на форумі Крістофер Тофтгарднільсен, радник Danish Energy Agency на Heat Energy Forum.

За його словами, дві третини данських домогосподарств підключені до системи центрального опалення.

«Ми перейшли на відновлювальні джерела теплопостачання, щоб зберегти довкілля. А це потребувало потужної законодавчої бази. Ми дослідили українське законодавство і напрацювали наші рекомендації вашому уряду, з урахуванням того, як ми у Данії оновили і вивели на високий рівень нашу систему теплопостачання.

Перше – вам необхідно провести оновлення законодавства у сфері теплопостачання з адаптацією його до європейського.

Друге. Реформування тарифної системи. Ми акцентуємо на тому, що всі понесені витрати теплопостачальними підприємствами мають бути покриті. Тому тарифну систему з однорівневої (одноставкової) необхідно змінити на дворівневу (двоставкову) і розділити постійні й змінні витрати.

Третє. Інтегрування зі сферою містобудування. Тобто система теплопостачання має відповідати планам містобудування. До прикладу, ми у Данії активно пропагуємо централізоване теплопостачання, і при формуванні різних проєктів у містобудуванні завжди враховуємо сферу теплопостачання.

Четверте. Необхідне проведення заходів, які дають можливість сфері теплопостачання бути економічно вигідною.

І п’яте – зміцнення інвестиційного середовища.

Відзначу, що у Данії теплопостачальні компанії постійно інформують мешканців про різні зміни через відповідні додатки. Ми ставимо пріоритет, що усі учасники процесу теплопостачання – як постачальники тепла, так і кінцеві споживачі, мають дотримуватися покладених на них ролей і зобов’язань», – переконаний Крістофер Тофтгарднільсен.

Зі свого боку Олександр Одинець, директор ЛМКП «Львівтеплоенерго», співорганізатор Heat Energy Forum, назвав досвід Данії цінним для України. Адже там центральне опалення є в пріоритеті.

«Нам приємно, що маємо підтримку від європейських країн. Переймання їхнього досвіду – це не просто наш шлях до економічно ефективного і стабільного функціонування, а також наш шлях в ЄС», – додав Олександр Одинець.

Нагадаємо, у Львові триває Ukrainian Resilience Week присвячений питанням адаптації місцевих громад до викликів війни та змін клімату. Подія відбувається за підтримки Проєкту «Посилення стійкості міст в Україні», що є частиною Допомоги Перехідного Періоду Уряду Німеччини за дорученням Федерального Міністерства Економічного Співробітництва та Розвитку Німеччини (BMZ).

Подія відбувається за підтримки Проєкту «Посилення стійкості міст в Україні», що є частиною Допомоги Перехідного Періоду Уряду Німеччини за дорученням Федерального Міністерства Економічного Співробітництва та Розвитку Німеччини (BMZ). Організатор — КУ Інститут міста.

У рамках Ukrainian Resilience Week у Львові відбудеться Heat Energy Forum (1-3 жовтня). Цей форум присвячений проблемам теплопостачання в Україні, зокрема забезпеченню стабільного теплопостачання в умовах військових конфліктів та змін клімату. Обговорюватимуться інноваційні рішення та міжнародні практики для покращення енергоефективності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ