Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

​У Львові підприємці зможуть отримати фінансову допомогу бізнесу

Львівська міська рада ініціювала впровадження трьох видів ваучерів на підтримку малого та середнього бізнесу серед підприємців Львівської міської територіальної громади та релокованих підприємств.

Початок запуску проєкту анонсували під час брифінгу у Львівському медіацентрі, сьогодні, 27 липня. 

Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова, пояснив, що роль малого та середнього бізнесу є важливою для перемоги у війні, оскільки підприємці продовжують сплачувати податки, а також займаються волонтерською роботою і допомагають ЗСУ. Тому місцева влада з початком повномасштабного вторгнення прийняла рішення звільнити від сплати за оренду заклади громадського харчування, розташовані в приміщеннях комунальних закладів, скасувати плату за літні майданчики, а також звільнити бізнес від земельного податку та ряду пільг. 

“У Львові бачимо, що з перших хвилин нової хвилі повномасштабної війни, станом на перше півріччя, виконання бюджету загального фонду становить понад 106%”, – зазначив Андрій Москаленко.

За його словами, влада повинна надати додаткові важелі підтримки бізнесу у Львівській міській територіальній громаді, куди релокувалось чимало підприємств.

Ваучери, які діяли з 2018 року, як маркетингова підтримка розвитку бізнесу, тепер отримали додаткові функції. 

Ірина Кулинич, директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, пояснила, що створено три нові види ваучерів для підтримки бізнесу: компенсаційний, інвестиційний та релокаційний.

Конкурс подачі заявок на отримання ваучера, тобто грошової допомоги, розпочнеться першого серпня і триватиме тридцять днів. 

“Найскладнішою буде процедура отримання інвестиційного ваучера. Підприємець повинен подати свою пропозицію розвитку бізнесу, знайти відповідну компанію, яка погодиться з ним співпрацювати, і відповідно, конкурсна комісія з представників депутатського корпусу, структур підприємництва та виконавчого органу буде розглядати цей проєкт”, – зокрема розповіла Ірина Кулинич.

Сума, яку зможуть отримати підприємці, становить від 100 до 300 тисяч гривень, і залежатиме від вартості закупівель, які підприємець проведе. До кінця року встановлену суму рада планує компенсувати.

Наступний вид ваучерів – компенсаційний, сума якого теж сягатиме до 300 тисяч гривень. На виділені кошти підприємці зможуть отримати відшкодування за енергоносії в бізнес-центрах, комерційних приміщеннях, де, до прикладу, мешкали переміщені особи. Також компенсаційний ваучер дасть можливість відшкодувати збитки від завданих втрат, отриманих у результаті обстрілів й інших надзвичайних ситуацій. Це може бути заміна вікон, дверей, оплата комунальних послуг, оренди, тобто спектр дуже великий, вважає директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич. 

Релоковані з інших територій до Львова підприємства зможуть скористатися ваучером до 100 тисяч гривень. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що таким кроком місцева влада сподівається допомогти зберегти релоковані підприємства діючими в Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ