Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові планують брати із забудовників 1% "військового збору" - квартирами

Сьогодні, 18 березня, у Львівській міській раді під час засідання комісії щодо проблемних питань учасників АТО обговорили можливість розгляду депутатами ухвали, яку вже прийняла Київська міська рада - про здійснення відрахувань із забудовників 1% від забудованої площі з метою забезпечити потребу в покращенні житлових умов учасникам АТО. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Як зазначив заступник міського голови Львова Ростислав Дацьків, бюджет міста не в силі забезпечити житлом людей, які стоять на квартирній черзі.

Додамо, що наразі майже 2 тис. бійців АТО стоять на черзі з отримання житла у Львові. З них 1635 – це бійці ЗСУ та 253 – правоохоронних органів. З них також 38 сімей загиблих бійців та 20 бійців, які отримали каліцтва.

«Місто не має приходу житлової площі, але у Львові нині є будівельний бум, і це цілком реально», - сказав Дацків.

Він додав, що забудовники сплачуватимуть також й інвестиційні внески, але пропонований 1% квартирного фонду буде рахуватися, як «військовий збір».

Львівська міська рада, так як і Київська звернеться до Кабміну з проханням внести відповідні зміни до законодавства.

Комісія проголосувала за протокольне доручення і делегувала депутату Львівської міської ради Олені Пасевич детально вивчити це питання і досвід київських колег.

В коментарі Гал-інфо Олена Пасевич пояснила: «Йтиметься не про домовленості між міськрадою і забудовниками, а про законодавчо встановлену норму. Київська міська рада вже прийняла ухвалу, яка встановлює такий порядок відрахувань. Ми зараз ставимо собі за мету залучити їх досвід. Вони звертались до Кабміну про те, щоб внести необхідні зміни в законодавство. Якщо це буде на законодавчому рівні чітко регламентовано, і кожен забудовник повинен буде дати місту 1% від забудованої площі, то це дозволить забезпечувати житлом пільгові категорії. Зрозуміло, що квартири дуже дорогі і з місцевого бюджету вирішити такі питання – не реально. 2 тис. учасників АТО  перебувають на черзі. Не знайдеться жодної програми, яка б дозволила за один чи два роки забезпечити усіх житлом, але якщо підключити усі механізми, то в такому випадку можна в рік приблизно 100 квартир віднаходити».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ