Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували Антикорупційну карту ремонтів міста

Сьогодні, 6 червня, у Львові презентували проект Антикорупційна карта ремонтів. Вона охоплює всі села та міста України, зокрема і Львів. Відтепер, кожен житель міста може зайти на онлайнкарту та подивитися, які ремонти відбуваються, чи які ремонти провели на тій чи іншій вулиці, у житлових будинках, бібліотеках та закладах освіти. Про це інформує прес-служба ЛМР.

Також карта дає можливість промоніторити витрачання коштів на ремонт з міського бюджету.

Як зазначив начальник управління інженерного господарства ЛМР Олександр Одинець, карта ремонтів є чудовою ініціативою: «Антикорупційна карта ремонтів — дуже корисна і необхідна громадська ініціатива і звичайно, що ми, як представники міської влади, ставимося до цього з великим позитивом. Але хочу сказати, що таким інструментом львів’яни вже користуються десь два роки. У нас в місті працює геопортал відкритих даних. Це трошечки ширший функціонал, а у вас більш спеціалізована структура сайту, проте там є карта ремонту і карта витрачання коштів з міського бюджету, там теж можна бачити інформацію про підрядників, замовників, про суму виділених коштів, тому львів’яни вже цим активно користуються і нам звичайно дуже приємно, що така ініціатива, яка була у Львові, зараз розповсюджена на територію всієї України».

У Львові політика прозорості, політика підтримки конкуренції та політика протидії і запобігання корупції завжди була одною з пріоритетних політик міста і міської влади.

«У нас присутня конкуренція у сфері державних закупівель. Зокрема, одним з таких інструментів, що сприяє цьому є те, що у Львові за ініціативи міської влади прийнято відповідне рішення виконавчого комітету, яке трошки деталізує і доповнює норми закону про публічні закупівлі. У нас встановлені свої граничні суми щодо проведення закупівель через систему Prozorro — систему електронних закупівель. Якщо закон про публічні закупівлі вимагає це робити виходячи із загальної суми більше 1,5 млн грн, то в нас для робіт встановлена межа більше 500 тисяч грн, до 500 тисяч в нас теоретично можна не проводити конкуренту процедуру, але наприклад, департамент житлового господарства та інфраструктури, ну й інші виконавчі органи, будь-які закупівлі щодо робіт із закупівлі товарів публікують в Prozorro. Це по-перше. По-друге, це відбувається на основі конкуретної процедури.

Окрім того, що це є прозоро і конкуренто, це ще дозволяє економити бюджетні кошти, тому що ви знаєте, що коли на певну закупівлю подається декілька учасників, завжди відбувається аукціон, що змушує тих учасників трошечки зменшити вартість.

Також в нас є загальнодоступні — опубліковані так звані титульні списки. Фактично, це є плани ремонтів на кожен рік, які погоджуються депутатським корпусом і затверджується ухвалою про міський бюджет. Всі ці заходи і сукупність таких політик дозволяють Львову бути одним з перших в рейтингах прозорості. Зокрема, ми в 2017 році отримали перше місце в рейтингу Transparency International. Тому ми дотримуємося найвищих стандартів прозорості, запобігання корупції, антикорупційної політики, у тому числі і в частині ремонтних робіт і публічних закупівель.

Але, звичайно, дуже вітаємо таку ініціативу і вважаємо, що цей паралельний інструмент моніторингу і контролю з боку громадськості принесе нам ще більш позитивний результат", — додав Олександр Одинець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ