Сьогодні, 11 травня, о 19.00 у Львові в лобі готелю «Цитадель Інн» (вул. Грабовського, 11) відбудеться презентація українсько-хорватського словника (25 000 слів), повідомила прес-служба Львівської міської ради.
«Цей словник — перша в історії українсько-хорватських культурних взаємин часів незалежності обох держав лексикографічна праця такого типу. Словник укладено в межах універсальної системи слов’янської лексикографії „Лексика-Славіка“, розробленої колективом співробітників Українського мовно-інформаційного фонду НАН України під керівництвом академіка НАН України В. А. Широкова. Видання містить загальновживану лексику сучасної української і хорватської літературної мови, широковідомі в українській мові літературні розмовні слова та їх переклад, найпоширенішу лексику різних наукових галузей знань, у тому числі політичну, економічну тощо, а також популярні українські фразеологізми та їх відповідники», — розповіли організатори.
Автори українсько-хорватського словника (Київ, 2018. — 630 с.): Людмила Васильєва, доктор філологічних наук, професор (ЛНУ імені Івана Франка); Ольга Ткачук, кандидат філологічних наук, завідувач відділу рукописів і стародруків Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького; Володимир Чумак, кандидат філологічних наук, професор, заступник директора Українського мовно-інформаційного фонду НАН України.
Словник видано за підтримки Задарської жупанії (Хорватія), Львівської обласної держадміністрації, приватного підприємця Василя Ільківа.
Презентація словника відбудеться в рамках проекту «Адріатика у Львові», в програмі якого також відбудеться виставка хорватського фотографа Марка Врдоляка «Хорватія з висоти пташиного польоту» в готелі «Цитадель Інн» (11−21 травня), майстер-клас для львівських кухарів за участі відомого хорватського шеф-кухаря Маріна Рендіча. Окрім того, з 11 по 13 травня в ресторані готелю «Цитадель Інн». Львів’яни та гості міста зможуть скуштувати найкращі вина Хорватії та рибу з Адріатичного моря, приготовану хорватськими шеф-кухарями.