Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові експонуватимуть виставку "Уламки"

Пам’ятки єврейської сакральної культури представлять у Львівському музеї історії релігії, - інформує прес-служба ЛМІР.
Корона на сувій Тори верх Відень, 19 ст., низ Краків, поч. 20 ст.

ʺУламкиʺ – назва нової виставки у Львівському музеї історії релігії. Відкриття – у середу, 23 вересня, о 16 годині.

В експозиції виставлять 22 предмети, що їх використовували у синагогах або єврейських родинах. Серед експонатів – галицькі ханукії (світильники, які запалюють на єврейське зимове свято протягом восьми днів, щодня додаючи по одній), корона на сувій Тори, цдаки (скриньки для збору пожертви), парохет (завіса на шафу із сувоями Тори). Одні речі зберігалися протягом 1945–1962 років у синагозі ʺЯкуб Гланзер Шульʺ, що на вулиці Вугільній. Їх згодом конфіскувала радянська влада і передала до Львівського історичного музею, а звідти – до Львівського музею історії релігії та атеїзму (Сьогодні – Львівський музей історії релігії). Інші речі знайшли під час земляних робіт. Ці предмети були заховані самими ж власниками у роки Другої світової війни.  

Варто зауважити, що юдейський світ нашого краю був знищений впродовж 1941–1945 років. Нацистський режим не щадив ні місцевих євреїв, ні збудованих ними споруд. Синагога на вулиці Вугільній збереглась лише завдяки тому, що німецька окупаційна адміністрація влаштувала там склад.

Мета виставки – показати врятовану колекцію синагогальних і ритуальних предметів, які розповіли б про багатовікову духовну спадщину галицьких євреїв. Яскравим прикладом стане презентована корона на сувій Тори XIX століття, буквально зліплена докупи з двох фрагментів різного походження. Вона найкраще відображає назву виставки ʺУламкиʺ. Привертає увагу післявоєнний оксамитовий парохет з вигаптуваним дарчим написом, який присвячений загиблим у Голокості. Цікавими різної складності виготовлення є ханукальні світильники. Окрім ажурних візерунків, на них можна розгледіти зображення тварин, птахів, рослин і, навіть, Єрусалимський храм.

Доповнять виставку світлини з колекції Володимира Рум’янцева і Ярослава Янчака, які надав зі свого медіаархіву Центр міської історії Центрально-Східної Європи. 

Куратор виставки – завідувач відділу ʺЮдаїзмʺ Максим Мартин.

Виставку можна оглядати до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ