Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові провели Регіональний форум стратегії реформи шкільного харчування

Учора, 21 листопада, у Львові відбувся Регіональний форум стратегії реформи шкільного харчування. Про це інформують у Львівській ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Під час чотирьох дискусійних панелей учасники події обговорили впровадження реформи шкільного харчування та важливість забезпечення дітей якісною і поживною їжею під час навчального процесу. Подія мала на меті ознайомити представників громад Львівщини зі Стратегію Реформи шкільного харчування, яку нещодавно затвердив Кабінет Міністрів України.

Серед учасників Форуму – керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування» Орест Степаняк та громадський активіст, ідеолог проєкту з поліпшення культури харчування Cult Food, шеф-кухар Євген Клопотенко, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, заступник начальника ЛОВА Іван Собко, представники структурних підрозділів ЛОВА, гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Як розповів Орест Степаняк, ініціювала реформу Перша леді Олена Зеленська у 2020 році, а цьогоріч в Україні прийняли Стратегію впровадження реформи до 2027 року.

«Стратегія передбачає чотири ключові цілі: спроможність органів місцевого самоврядування в її реалізації; модернізація інфраструктури шкільних їдалень та кухонь; кадровий потенціал, підвищення кваліфікації людей, які працюють у шкільних їдальнях, а також робота над професійно-технічною освітою; комунікація здорового харчування на всіх рівнях. Це те, над чим ми сьогодні працюємо», – зазначив Орест Степаняк.

Додамо, що реформа шкільного харчування є одним із пріоритетів для закладів освіти Львівщини у 2024 році.

«Дякую Першій леді за те, що порушила питання необхідності реформування шкільного харчування. Ми впевнені: Україна стане членом Європейського Союзу і членом НАТО, і дякую Збройним Силам за те, що вони утверджують цей намір на фронті. Але так, як ми говоримо про важливість цих питань, української мови, української культури, так само слід говорити та про здоров’я нації. Неможливо бути здоровим без здорового харчування.

Ми закликаємо громади разом з нами брати участь у налагодженні системи шкільного харчування. Це європейський крок. Це прозахідний крок. Закликаю ці кроки робити спільно», – зазначив Максим Козицький.

Очільник Львівщини також розповів, що зараз в області 87% закладів освіти мають можливість харчувати дітей гарячою їжею, але лише 9% харчоблоків відповідають сучасним вимогам. Тож очільник Львівщини закликав керівників громад на своєму рівні турбуватися про модернізацію системи шкільного харчування.

Про реалізацію реформи на Львівщині:

Нещодавно Львівська обласна військова адміністрація підписала договір з Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Завдяки цьому 18 обраних закладів освіти з 12 територіальних громад отримають співфінансування на організацію гарячого збалансованого харчування для школярів. Сума коштів – 6,9 млн грн.

У 2023 році в області започаткували 2 проєкти у сфері шкільного харчування. Перший проєкт – це фінансування капітального ремонту приміщень їдальні Городоцького ЗЗСО №4 І-III ступенів імені Тараса Кулєби та Андрія Одухи Городоцької міської ради. Другий – фінансування капітального ремонту харчоблоку Золочівського закладу загальної середньої освіти І-III ступенів № 2 імені Маркіяна Шашкевича Золочівської міської ради з інсталяцією професійного кухонного обладнання, отриманого в межах реалізації проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Також за останні три роки у 106 закладах загальної середньої освіти закупили обладнання для їдалень та харчоблоків.

Коштом субвенції з державного бюджету в області реалізували проєкт за напрямом «Придбання обладнання для їдалень та харчоблоків». У 78 (майже 9%) ЗЗСО облаштовані сучасні харчоблоки.

«Окрім того, в області діє проєкт «Опорна кухня». Для його реалізації обрали опорних закладів загальної середньої освіти, на базі яких облаштують сучасні харчоблоки, що відповідатимуть всім вимогам санітарних норм. У цих харчоблоках харчуватимуться не тільки учні їхніх шкіл, але і учні десятків малокомплектних закладів освіти з навколишніх сіл». – Пояснив Максим Козицький. 

Профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко під час участі в одній з дискусійних панелей наголосив, що на Львівщині створять робочу групу, в межах якої визначать чіткі кроки для впровадження реформи на місцях.

«До складу робочої групи увійдуть представники від кожної громади, яка відпрацює бачення з реалізації реформи по громадах. Метою робочої групи буде напрацювання плану для співфінансування державою та громадами заходів з реалізації реформи. Успішний приклад такої співпраці на Львівщині вже є – це закупівля автобусів «Школярик».

Іншим важливим аспектом є формування ефективної мережі освітніх закладів, що дозволить раціонально використовувати бюджетні кошти на розвиток освіти, а також подбати про модернізацію шкільного харчування», – додав Іван Собко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ